Статті

Що потрібно зробити українським пенсіонерам, які перебувають за кордоном, щоб відновити пенсії

«Я – громадянин України, військовий пенсіонер з 1992 року. Перебуваю в Канаді. Не є ВПО.

Мені ПФУ у Львівській області з січня 2022 року призупинив нарахування пенсії на підставі того, що на моєму пенсійному рахунку тривалий час не здійснювався рух коштів. Ця ситуація зі зняттям пенсії виникла в результаті закінчення терміну дії пенсійної картки, а перезапустити нову я не міг, оскільки через перенесену операцію став малорухомим, а потім ще й через війну не міг особисто прибути до України.

Через особистий кабінет неодноразово звертався до ПФУ з проханням вирішити мою проблему та відновити нарахування пенсії, але завжди отримував бюрократичну відповідь, що я особисто повинен прибути до сервісного центру. У цій ситуації доводиться хапатися за будь-яку соломинку, в даному випадку дізнався, що є така газета – «На пенсії». Можливо, ви якось допоможете вирішити цю проблему».

О. Гуров (лист надійшов на електронну пошту редакції)

Як було раніше?

Українське законодавство не дає однозначної відповіді на ситуацію, що склалася. З одного боку, стаття 49 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» говорить, що виплата пенсії припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном (якщо інше не передбачено міжнародними договорами). З другого боку, дієвого та чіткого механізму, як довести, що людина поїхала за кордон, на сьогоднішній день немає. Багато людей виїхали і продовжують отримувати свою пенсію на картку.

При цьому закон передбачає, що якщо людина протягом шести місяців не забирає свою пенсію на пошті або не знімає з банківської картки, то виплату припиняють до з’ясування обставин. У таких випадках відновити виплату пенсії можна було тільки з’явившись до Пенсійного фонду і написавши особисту заяву. Принаймні, ця норма діяла на початок 2022 року. Тобто тоді вам цілком законно могли виплату призупинити.

Що змінилося?

Останнім часом у законодавстві зроблено чимало уточнень. Наприклад, тепер так звану ідентифікацію повинні проходити не лише внутрішньо переміщені особи, які набули цього статусу до 24 лютого 2022 року (раз на півроку), а й ті, хто проживає за кордоном і офіційно отримали там тимчасовий притулок (раз на рік, до 31 грудня). Пройти таку ідентифікацію можна дистанційно (без особистого відвідування ПФУ) одразу декількома способами:

  • в особистому кабінеті на сайті ПФУ за допомогою електронного підпису;

  • за допомогою відеоконференцзв’язку в тероргані ПФУ;

  • звичайною поштою направити заяву до ПФУ з документом із консульства, що підтверджує, що людина є живою.

Чому можна залишитися без грошей?

Уточнимо, що у квітні 2024 року згаданий Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» було доповнено статтею 47-1. У ній сказано, що виплата пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України, проводиться на поточні рахунки, відкриті в установах банків, розташованих на території України, за умови проходження особою фізичної ідентифікації до 31 грудня кожного календарного року. По суті, ця стаття прямо суперечить зазначеній вище статті 49 – як хочеш, так і трактуй. До речі, проходження відеоконференції не гарантує людині автоматичного подовження пенсійних виплат. У такому разі працівники ПФУ можуть ухвалити як позитивне, так і негативне рішення.

Ситуації бувають різні

Є ще одна норма, яка з’явилася у 2023 році після внесення змін до «Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій…» (затверджено постановою правління ПФУ від 25 листопада 2025 року №22-1). Новий пункт свідчить, що в період дії воєнного стану в Україні документи, необхідні для призначення або відновлення пенсії, можуть надсилатися поштою. Уточнюється, що ця норма поширюється саме на тих, хто через війну виїхав з України, тимчасово проживає за кордоном і отримав тимчасовий захист або статус біженця.

З цього випливає, що «подовження» та «відновлення» пенсії – це різні речі. Щоб виплати не припинили, слід пройти ідентифікацію. А щоб призупинену виплату відновити, потрібно або по-старому особисто звернутися до ПФУ, або надіслати заяву з-за кордону поштою.

Ще раз наголосимо, що формально призупинити вам виплату пенсії у 2022 році могли – на це були всі підстави. Але зараз ви опиняєтеся в нерівних умовах з тими, хто виїхав за кордон після цієї дати. Однак, спираючись на нові норми законодавства, ви можете підтвердити своє право на пенсію за допомогою паперового листа, надісланого із Канади в Україну, додавши до заяви документ про те, що ви отримали притулок або статус біженця, якщо такий є. Інакше у відновленні пенсії відмовлять.

***

Також слід знати, що в судовій практиці є випадок, коли людині, яка виїхала з України назавжди, суд все одно зобов’язав продовжувати платити українську пенсію, вважаючи, що її пенсіонер заробив і недосконала норма закону не може позбавляти людей таких виплат.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українські біженці можуть залишитись без пенсій: для отримання виплат потрібно буде пройти перевірку

У Пенсійному фонді назвали причини, через які можуть скасувати виплату пенсії

Метки: идентификация

Новое на сайте

  • Новини

Навіть найбрудніші кухонні рушники стануть сніжно-білими після такого прання – секретний прийом

Охайна кухня немислима без чистих рушників. Проте, якщо ви належите до господинь, які часто і…

17/09/2024 23:26
  • Новини

Для чого досвідчені садівники наносять на яблуко трохи йоду – цей прийом вам знадобиться

Садівники знають, що яблука потрібно збирати дозрілими, інакше вони просто не зберігатимуться. Те саме стосується…

17/09/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на середу, 18 вересня

18 вересня в Україні стане на кілька градусів холодніше.

17/09/2024 22:27
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 18 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

17/09/2024 21:38
  • Статті

Які гріхи називаються смертними і чому від них ніхто не вмирає

Ми часто чуємо вираз "сім смертних гріхів", але дуже мало хто знає, які це гріхи…

17/09/2024 20:54
  • Статті

З яких лікарських трав можна приготувати нирковий чай та як його пити

Нирковий чай рекомендують зазвичай у таких випадках: для профілактики ниркового каміння, як підтримка здоров'я нирок…

17/09/2024 19:32