Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо потрібно зробити українським пенсіонерам, які перебувають за кордоном, щоб відновити пенсії

Що потрібно зробити українським пенсіонерам, які перебувають за кордоном, щоб відновити пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Життєві ситуації, в яких опиняються пенсіонери, бувають різними. Особливо складними є питання виплати пенсії особам, які тимчасово мешкають за межами України.

«Я – громадянин України, військовий пенсіонер з 1992 року. Перебуваю в Канаді. Не є ВПО.

Мені ПФУ у Львівській області з січня 2022 року призупинив нарахування пенсії на підставі того, що на моєму пенсійному рахунку тривалий час не здійснювався рух коштів. Ця ситуація зі зняттям пенсії виникла в результаті закінчення терміну дії пенсійної картки, а перезапустити нову я не міг, оскільки через перенесену операцію став малорухомим, а потім ще й через війну не міг особисто прибути до України.

Через особистий кабінет неодноразово звертався до ПФУ з проханням вирішити мою проблему та відновити нарахування пенсії, але завжди отримував бюрократичну відповідь, що я особисто повинен прибути до сервісного центру. У цій ситуації доводиться хапатися за будь-яку соломинку, в даному випадку дізнався, що є така газета – «На пенсії». Можливо, ви якось допоможете вирішити цю проблему».

О. Гуров (лист надійшов на електронну пошту редакції)

Як було раніше?

Українське законодавство не дає однозначної відповіді на ситуацію, що склалася. З одного боку, стаття 49 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» говорить, що виплата пенсії припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном (якщо інше не передбачено міжнародними договорами). З другого боку, дієвого та чіткого механізму, як довести, що людина поїхала за кордон, на сьогоднішній день немає. Багато людей виїхали і продовжують отримувати свою пенсію на картку.

При цьому закон передбачає, що якщо людина протягом шести місяців не забирає свою пенсію на пошті або не знімає з банківської картки, то виплату припиняють до з’ясування обставин. У таких випадках відновити виплату пенсії можна було тільки з’явившись до Пенсійного фонду і написавши особисту заяву. Принаймні, ця норма діяла на початок 2022 року. Тобто тоді вам цілком законно могли виплату призупинити.

Що змінилося?

Останнім часом у законодавстві зроблено чимало уточнень. Наприклад, тепер так звану ідентифікацію повинні проходити не лише внутрішньо переміщені особи, які набули цього статусу до 24 лютого 2022 року (раз на півроку), а й ті, хто проживає за кордоном і офіційно отримали там тимчасовий притулок (раз на рік, до 31 грудня). Пройти таку ідентифікацію можна дистанційно (без особистого відвідування ПФУ) одразу декількома способами:

  • в особистому кабінеті на сайті ПФУ за допомогою електронного підпису;

  • за допомогою відеоконференцзв’язку в тероргані ПФУ;

  • звичайною поштою направити заяву до ПФУ з документом із консульства, що підтверджує, що людина є живою.

Чому можна залишитися без грошей?

Уточнимо, що у квітні 2024 року згаданий Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» було доповнено статтею 47-1. У ній сказано, що виплата пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України, проводиться на поточні рахунки, відкриті в установах банків, розташованих на території України, за умови проходження особою фізичної ідентифікації до 31 грудня кожного календарного року. По суті, ця стаття прямо суперечить зазначеній вище статті 49 – як хочеш, так і трактуй. До речі, проходження відеоконференції не гарантує людині автоматичного подовження пенсійних виплат. У такому разі працівники ПФУ можуть ухвалити як позитивне, так і негативне рішення.

Ситуації бувають різні

Є ще одна норма, яка з’явилася у 2023 році після внесення змін до «Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій…» (затверджено постановою правління ПФУ від 25 листопада 2025 року №22-1). Новий пункт свідчить, що в період дії воєнного стану в Україні документи, необхідні для призначення або відновлення пенсії, можуть надсилатися поштою. Уточнюється, що ця норма поширюється саме на тих, хто через війну виїхав з України, тимчасово проживає за кордоном і отримав тимчасовий захист або статус біженця.

З цього випливає, що «подовження» та «відновлення» пенсії – це різні речі. Щоб виплати не припинили, слід пройти ідентифікацію. А щоб призупинену виплату відновити, потрібно або по-старому особисто звернутися до ПФУ, або надіслати заяву з-за кордону поштою.

Ще раз наголосимо, що формально призупинити вам виплату пенсії у 2022 році могли – на це були всі підстави. Але зараз ви опиняєтеся в нерівних умовах з тими, хто виїхав за кордон після цієї дати. Однак, спираючись на нові норми законодавства, ви можете підтвердити своє право на пенсію за допомогою паперового листа, надісланого із Канади в Україну, додавши до заяви документ про те, що ви отримали притулок або статус біженця, якщо такий є. Інакше у відновленні пенсії відмовлять.

***

Також слід знати, що в судовій практиці є випадок, коли людині, яка виїхала з України назавжди, суд все одно зобов’язав продовжувати платити українську пенсію, вважаючи, що її пенсіонер заробив і недосконала норма закону не може позбавляти людей таких виплат.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українські біженці можуть залишитись без пенсій: для отримання виплат потрібно буде пройти перевірку

У Пенсійному фонді назвали причини, через які можуть скасувати виплату пенсії

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні