Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниОкупація, евакуація та бойові дії: що з пенсіями?

Окупація, евакуація та бойові дії: що з пенсіями?

Этот материал также доступен на русском языке
Проблем у нашому житті завжди вистачає, а зараз особливо. У разі воєнного стану буває непросто отримати як будь-які послуги, і навіть інформацію про них. Найскладніше доводиться пенсіонерам, життя яких у буквальному розумінні залежить від своєчасної виплати пенсії.

Не всі засоби зв’язку доступні

На сьогоднішній день не всі пенсіонери змогли отримати пенсії, які мали прийти за графіком. Це переважно стосується населених пунктів, де йдуть активні бойові дії. Не завжди є можливість з’ясувати своє питання у територіальному управлінні Пенсійного фонду України (ПФУ), оскільки графік роботи ПФУ, як і ситуація загалом, може змінитись за один день.

Плюс до цього можна додати численні скарги пенсіонерів у соцмережах, які скаржаться на те, що сайт Пенсійного фонду не працює, зайти до Особистого кабінету також неможливо.

Що відбувається і куди звертатися із питаннями?

Робота сайту та веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України тимчасово призупинена з метою захисту інформації від можливих кібер-атак. Перелік працюючих управлінь ПФУ у різних областях щоденно оновлюється на сторінці Пенсійного фонду України у Фейсбуці: facebook.com/pfu.gov.ua. Хто не має можливості скористатися інформацією в інтернеті, можуть звертатися з питаннями до Контакт-центру ПФУ за телефонами:

  • 0-800-503-753 (дзвінки безкоштовні);
  • (044) 281-08-70, (044) 281-08-71 (безкоштовно лише для мешканців Києва).

Час роботи контакт-центру: щодня – з 9.00 до 15.00, крім суботи та неділі.

УВАГА! 16 березня Контакт-центр ПФУ не працюватиме. Це пов’язано з тим, що у Києві майже на дві доби буде запроваджено комендантську годину — з 22.00 15 березня до 7.00 17 березня.

Як оформити чи отримати пенсію?

А тепер — про найнагальніші питання.

1. Як оформити пенсію, якщо ваше село опинилося в окупації?

Подати заяву на призначення пенсії можна в будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду України, що діє. Якщо заява буде подана протягом трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку, то пенсія буде призначена з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку. Наприклад, якщо 60 років виповнилося 1 березня, подати заяву можна до 1 червня 2022 року.

2. Чи прийдуть пенсії у гарячі точки?

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, пенсія у семи областях України, де ведуться активні бойові дії, будуть виплачуватись по-новому. Для цього уряд прийняв спеціальний механізм та озвучив проблемні населені пункти.

Донецька область: Волноваський, Маріупольський райони та місто Маріуполь.

Запорізька область : Васильівський, Пологівський та Бердянський райони.

Луганська область: всі міста та райони.

Сумська область: Охтирський район (у межах колишнього Тростянецького району).

Харківська область: Ізюмський, Харківський райони, міста Харків, Куп’янськ, Ізюм.

Чернігівська область: частина Новгород-Сіверського району, Деснянський район Чернігова.

  • Жителям зазначених районів нарахування пенсій (а також соціальних допомог, пільг та субсидій) проведе Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики на основі інформації, що є у реєстрах. Процес приблизно триватиме 3-4 дні, після чого Мінсоцполітики направить гроші до «Ощадбанку», який забезпечить перерахування коштів людям. Звернутися по переказ можна протягом 60 календарних днів з дати його зарахування. При собі необхідно мати паспорт та довідку з індивідуальним податковим номером (ідентифікаційний код).

Доставка пенсій «Укрпоштою» до окупованих районів теж ускладнена. Але щойно буде сформовано зелені коридори, «Укрпошта» одразу доставить виплати», — запевнило керівництво підприємства.

3. Що робити, якщо пенсіонер змінив місце проживання (евакуювався)?

Якщо пенсіонер отримував пенсію через «Укрпошту» та змінив місто, область проживання, він може:

  • перевести пенсію інше поштове відділення;
  • отримати виплати шляхом переказу коштів без відкриття рахунку в Ощадбанку. Для цього достатньо звернутися до будь-якого відділення банку на території України протягом 60 днів з моменту зарахування переказу. При собі необхідно мати паспорт та довідку з індивідуальним податковим номером (ідентифікаційний код).

Також можна оформити переадресацію виплат від Укрпошти онлайн.

Для цього треба зайти на сторінку ukrposhta.ua/ua/zaiavka-na-pereadresatsiiu-pensii та оформити заявку (в такий спосіб можна переадресувати не лише пенсію, а й субсидію, пільги, соціальну допомогу).

У заявці слід зазначити:

  • своє ім’я та прізвище;
  • вид виплати;
  • паспортні дані;
  • адресу поштового відділення, де раніше отримували гроші.

Далі можна вибрати варіант переадресації: переказ виплати в інше відділення або адресний переказ з доставкою додому (його доведеться почекати через брак листоноші). Виплати можна буде отримати після того, як на телефон отримувача прийде SMS-повідомлення із номером переказу.

Уточнити питання також можна у Контакт-центрі «Укрпошти» за телефоном: 0-800-300-545 (дзвінки безкоштовні).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні