Фото: freepik
Ключові тези:
Чимало фруктів та овочів багаті на клітковину й допомагають контролювати рівень цукру в крові. Дієтологиня Емі Браунштейн назвала вісім продуктів, які варто включити у раціон задля стабілізації рівня цукру в крові.
Раніше ми розповідали, які фрукти найчастіше обробляють пестицидами: з чим треба бути обережними.
Одне середнє сире яблуко зі шкіркою містить 4 г клітковини, а також поліфеноли. З’ївши одне таке яблуко перед їжею дозволить знизити рівень цукру в крові та інсуліну після неї. Яблука також можна додавати до інших страв: салату, йогурту або вівсянки.
Пів склянки зернят граната містить 3,5 г клітковини. Вживання цього фрукту не лише сприятиме стабілізації рівня цукру в крові, а й позитивно вплине на показник гемоглобіну A1c. Окрім цього, гранати містять антиоксиданти та поліфеноли, які зменшують оксидативний стрес і сприяють кращому контролю рівня цукру в крові.
Одна середня груша містить 5,5 г клітковини, що становить майже 22% добової норми клітковини, який сприяє підтримці стабільного цукру в крові.
Одна хурма містить близько 6 г клітковини. Також вона багата на таніни (один з типів поліфенолу), які пригнічують певні травні ферменти, що беруть участь у розщепленні вуглеводів і зменшують перетравлення та засвоєння крохмалю та глюкози. Завдяки цьому рівень цукру після вживання їжі знижується.
Одна чашка вареної брюссельської капусти містить 4 г клітковини. Також вона багата на пребіотичні волокна, які виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (КЛЖК), що допомагають регулювати вуглеводний обмін, зменшують запалення та покращують чутливість до інсуліну. Подріблену сиру брюссельську капусту можна додати у салат або запекти її для смачного гарніру.
Один середній батат містить майже 4 г клітковини. Батат має нижчий глікемічний індекс, ніж інші крохмалисті овочі, і повільніше впливає на рівень цукру в крові.
30 г смаженого гарбузового насіння містить майже 2 г клітковини. Окрім цього, містить корисні жири та білок, які допомагають підтримувати стабільний рівень цукру в крові.
Одна склянка подрібненої білокачанної капусти містить 2 г клітковини, яка сприяє зниженню резистентності до інсуліну, допомагає регулювати рівень цукру в крові. Включивши її у свій щоденний раціон, можна знизити ризик розвитку діабету 2 типу приблизно на 26%.
Джерело: Verywellhealth
Читайте також:
Українці можуть отримати 1000 грн у межах програми "Зимова підтримка", подавши заявку через "Дію" або…
Для багатьох внутрішньо переміщених осіб оплата комунальних послуг стає значним фінансовим навантаженням. Що потрібно для…
Українці втрачають гроші, виходячи на пенсію вчасно. Як один рік роботи дає +6% до виплат.
Сьогодні пропонуємо вам рецепт незвичайної каші, яку готують на весілля і у будні. Це етнічна…
Сильні пориви вітру та змішані опади. Детальний прогноз погоди на вівторок.
Геомагнітні збурення у вівторок посиляться. Якими вони будуть і хто відчує зміни першим?