Новини

Скарбничка корисних порад: як уберегти варення від плісняви

Ключові тези

  • Щоб варення не запліснів, додайте трохи кислоти (лимонний сік або лимонну кислоту) – це продовжить термін зберігання.
  • Пергаментний гурток і правильні умови зберігання (темрява, відсутність світла) допомагають запобігти появі плісняви.
  • За перших ознак цвілі варення можна врятувати – достатньо зняти плівку, прокип’ятити і додати цукор.

Домашня консервація є майже у кожному будинку. Незважаючи на те, що в супермаркетах великий вибір продукції, рідкісна господиня відмовиться приготувати щось на зиму за маминим або бабусиним рецептом.

Як уберегти варення від плісняви?

  • Трохи більше кислоти. Наприкінці варіння додайте трохи лимонного соку або щіпку лимонної кислоти. Варення стане трохи кислішим на смак, зате зберігатиметься довше.

  • Кружок паперу. Перед закриттям покладіть на поверхню варення кружок пергаменту або вощеного паперу (папір попередньо обдайте окропом). Він створить бар’єр між варенням та повітрям під кришкою. Якщо пліснява і з’явиться, то в першу чергу на папері – її легко прибрати.

  • Переварювання при перших ознаках. Якщо все ж таки з’явилася тонка плівка цвілі, а запах залишається приємним, не поспішайте викидати. Зніміть верхній шар, прокип’ятіть варення 5-7 хвилин, додайте трохи цукру і знову розлийте у стерильні банки.

  • Бережіть від світла. Зберігайте варення у темряві. На світлі воно псується швидше, тому краще тримати банки в коморі або хоча б обернути їх папером.

Як дізнатися, що продукт зіпсований?

Щоб убезпечити себе і рідних від закруток, що зіпсувалися, потрібно звертати увагу на такі характерні ознаки:

  • деформація кришки (це свідчить про помилку, припущену при приготуванні продукту, і в ньому завелися мікроорганізми);
  • помутніння маринаду чи компоту;
  • наявність цвілі усередині банки;
  • білий наліт на продукти.

И ще дві корисних поради:

  1. Майте на увазі, що при консервуванні між продуктами та кришками або пробками повинен бути повітряний прошарок: у банках – 1,5 см, у пляшках – 5-6 см.
  2. Врахуйте, квашену капусту слід періодично посипати зверху цукровим піском, який під дією мікроорганізмів перетворюється на оцет. Оцет оберігає капусту від псування.

Читайте також:

Метки: варення господарська скарбничка корисні поради

Новое на сайте

  • Новини

Чи буде висока пенсія в людей з 39 роками страхового стажу: розрахунки для різних зарплат

В Україні саме страховий стаж визначає, коли можна оформити пенсію та на яку суму розраховувати.…

12/12/2025 07:33
  • Новини

Чи можна «тисячею Зеленського» сплатити за продукти харчування: основні правила

Після запуску програми «Зимова підтримка» чимало українців цікавляться, чи можна витратити нараховану тисячу гривень на…

12/12/2025 06:28
  • Новини

7 причин, чому експерти з прибирання обирають рідкий пральний засіб

Попри величезний вибір пральних засобів — капсули, порошок чи навіть спеціальні серветки — рідкі формули…

12/12/2025 05:23
  • Статті

Ортофосфорна кислота. Властивості, характеристики та застосування

Ортофосфорна кислота, або фосфорна кислота, є важливим неорганічним сполученням, яке широко застосовується у різних галузях…

12/12/2025 01:16
  • Новини

Хмари, вологість і дощі: якою буде погода 12 грудня в Україні

Де завтра чекати мокрого снігу? Синоптики дали прогноз на п’ятницю.

11/12/2025 22:30
  • Новини

12 грудня — день без магнітних бур, але з активним Сонцем: кому слід остерігатися

Магнітне поле планети у п'ятницю буде стабільним. Що прогнозують астрономи?

11/12/2025 21:30