Скарбничка корисних порад: як уберегти варення від плісняви

Этот материал также доступен на русском языке

домашняя консервация
Домашні заготівлі – це смак дитинства та аромат літа у банку. Але навіть ідеальне варення може зіпсуватись, якщо не знати простих правил зберігання. Розповідаємо, як уберегти варення від плісняви ​​та продовжити йому життя.

Ключові тези

  • Щоб варення не запліснів, додайте трохи кислоти (лимонний сік або лимонну кислоту) – це продовжить термін зберігання.
  • Пергаментний гурток і правильні умови зберігання (темрява, відсутність світла) допомагають запобігти появі плісняви.
  • За перших ознак цвілі варення можна врятувати – достатньо зняти плівку, прокип’ятити і додати цукор.

Домашня консервація є майже у кожному будинку. Незважаючи на те, що в супермаркетах великий вибір продукції, рідкісна господиня відмовиться приготувати щось на зиму за маминим або бабусиним рецептом.

Як уберегти варення від плісняви?

  • Трохи більше кислоти. Наприкінці варіння додайте трохи лимонного соку або щіпку лимонної кислоти. Варення стане трохи кислішим на смак, зате зберігатиметься довше.

  • Кружок паперу. Перед закриттям покладіть на поверхню варення кружок пергаменту або вощеного паперу (папір попередньо обдайте окропом). Він створить бар’єр між варенням та повітрям під кришкою. Якщо пліснява і з’явиться, то в першу чергу на папері – її легко прибрати.

  • Переварювання при перших ознаках. Якщо все ж таки з’явилася тонка плівка цвілі, а запах залишається приємним, не поспішайте викидати. Зніміть верхній шар, прокип’ятіть варення 5-7 хвилин, додайте трохи цукру і знову розлийте у стерильні банки.

  • Бережіть від світла. Зберігайте варення у темряві. На світлі воно псується швидше, тому краще тримати банки в коморі або хоча б обернути їх папером.

Як дізнатися, що продукт зіпсований?

Щоб убезпечити себе і рідних від закруток, що зіпсувалися, потрібно звертати увагу на такі характерні ознаки:

  • деформація кришки (це свідчить про помилку, припущену при приготуванні продукту, і в ньому завелися мікроорганізми);
  • помутніння маринаду чи компоту;
  • наявність цвілі усередині банки;
  • білий наліт на продукти.

И ще дві корисних поради:

  1. Майте на увазі, що при консервуванні між продуктами та кришками або пробками повинен бути повітряний прошарок: у банках – 1,5 см, у пляшках – 5-6 см.
  2. Врахуйте, квашену капусту слід періодично посипати зверху цукровим піском, який під дією мікроорганізмів перетворюється на оцет. Оцет оберігає капусту від псування.

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?