Ключові тези
- Щоб варення не запліснів, додайте трохи кислоти (лимонний сік або лимонну кислоту) – це продовжить термін зберігання.
- Пергаментний гурток і правильні умови зберігання (темрява, відсутність світла) допомагають запобігти появі плісняви.
- За перших ознак цвілі варення можна врятувати – достатньо зняти плівку, прокип’ятити і додати цукор.
Домашня консервація є майже у кожному будинку. Незважаючи на те, що в супермаркетах великий вибір продукції, рідкісна господиня відмовиться приготувати щось на зиму за маминим або бабусиним рецептом.
Як уберегти варення від плісняви?
-
Трохи більше кислоти. Наприкінці варіння додайте трохи лимонного соку або щіпку лимонної кислоти. Варення стане трохи кислішим на смак, зате зберігатиметься довше.
-
Кружок паперу. Перед закриттям покладіть на поверхню варення кружок пергаменту або вощеного паперу (папір попередньо обдайте окропом). Він створить бар’єр між варенням та повітрям під кришкою. Якщо пліснява і з’явиться, то в першу чергу на папері – її легко прибрати.
-
Переварювання при перших ознаках. Якщо все ж таки з’явилася тонка плівка цвілі, а запах залишається приємним, не поспішайте викидати. Зніміть верхній шар, прокип’ятіть варення 5-7 хвилин, додайте трохи цукру і знову розлийте у стерильні банки.
-
Бережіть від світла. Зберігайте варення у темряві. На світлі воно псується швидше, тому краще тримати банки в коморі або хоча б обернути їх папером.
Як дізнатися, що продукт зіпсований?
Щоб убезпечити себе і рідних від закруток, що зіпсувалися, потрібно звертати увагу на такі характерні ознаки:
- деформація кришки (це свідчить про помилку, припущену при приготуванні продукту, і в ньому завелися мікроорганізми);
- помутніння маринаду чи компоту;
- наявність цвілі усередині банки;
- білий наліт на продукти.
И ще дві корисних поради:
- Майте на увазі, що при консервуванні між продуктами та кришками або пробками повинен бути повітряний прошарок: у банках – 1,5 см, у пляшках – 5-6 см.
- Врахуйте, квашену капусту слід періодично посипати зверху цукровим піском, який під дією мікроорганізмів перетворюється на оцет. Оцет оберігає капусту від псування.
Читайте також:









