Записав рецепти найсмачнішої квашеної капусти журналіст видання «Одеське життя» Юрій Федорчук.
Пропонуємо вам обов’язково приготувати «Делікатну капусту» або ж «Квашену капусту з яблуками», які поєднують традиції, простоту та користь.
Раніше ми розповідали, у якому посуді не можна квасити капусьу: стане гіркою.
Рецепт 1. “Делікатна” квашена капуста — класика з ніжним смаком
Інгредієнти
- білоголова капуста — 3 кг
- морква — 3 шт.
- лавровий лист — 3–5 шт.
- чорний перець горошком — 5–7 шт.
- сіль, цукор
Приготування
- Нашинкуйте капусту, натріть моркву та ретельно перемішайте.
- Щільно викладіть овочі в банку, додаючи лаврове листя й перець.
- Залийте холодним розсолом (на 1 л води — 2 ст. ложки солі та 1 ложка цукру).
- Накрийте кришкою і залиште на 3–4 дні при кімнатній температурі.
- Щодня проколюйте капусту дерев’яною паличкою, щоб вийшов газ. Коли з’явиться піна чи легкі бульбашки — капуста готова! Зберігайте у холодильнику або погребі.
Цим рецептом поділилася народна майстриня із села Ясенове Перше Одеської області Ольга Гогулінська. У родині Ольги завжди квасили капусту, памятає, як її мати Устина заготовляла на зиму столітрову бочку квашеної капусти, а її багатодітна свекруха Анастасія мала для квашенини аж 200-літрову бочку.
Рецепт 2. Квашена капуста з яблуками — ароматна та соковита
Інгредієнти
- білоголова капуста — 4 кг
- яблука кислих сортів — 1 кг
- морква — 3 невеликі
- сіль — 80 г
- духмяний перець — 4–5 горошин
- чорний перець — 6–8 горошин
- гвоздика — 4 шт.
Приготування
- Нашаткуйте капусту, змішайте з морквою, нарізаною соломкою, та сіллю.
- Яблука розріжте на четвертинки, видаліть серцевину.
- Додайте прянощі до капусти і викладайте шарами: капуста → яблука.
- Зверху присипте капустою, притисніть тарілкою, поставте гніт.
- Залиште на 3 дні при кімнатній температурі, двічі на день проколюючи до дна, щоб вийшли гази.
- Після бродіння перекладіть у банки й зберігайте в прохолодному місці.
Рецептом капусти з яблуками поділилася завідувачка відділу культури Ананьївської міськради із села Шелехове Одеської області Ольга Сагала. Яблука роблять капусту особливою і дуже смачною.
Вас також можуть зацікавити новини: