Новини

Що консервувати у жовтні: 10+ ідей для вигідних заготовок

Ключові тези:

  • Жовтень – вигідний час для заготівель: Ціни на овочі та фрукти ще доступні, але вже починають рости перед зимою. Це останній шанс зробити запаси із максимальною економією.
  • Що консервувати: У жовтні варто звернути увагу на гриби, цибулю, капусту, квасолю, буряк, зелені помідори, гарбуз, горіхи, яблука, груші та ягоди – вони чудово зберігаються та приносять користь у холодний сезон.
  • Коли консервувати за місячним календарем: Найкраще робити заготовки з 22 по 31 жовтня — у період місяця, що росте. Особливо вдалим цей час буде для квашення капусти.

Що закрити до банків до кінця жовтня

Робити запаси на зиму в жовтні набагато економніше. Ближче до зими споживчий кошик суттєво подорожчає. Отже, що можна консервувати цього місяця.

Гриби

Розпочався сезон дощів, і разом з ним прийшла пора грибників. Найкраще для консервування та маринування годяться печериці та опеньки.

Цибуля

Цей маринований вітамінний коктейль не лише вбереже нас від застуд узимку, а й чудово доповнить смак м’ясних, рибних страв і різноманітних овочевих салатів.

Капуста

Хрустка квашена, капуста по-корейськи, капуста пелюстками – рецептів її приготування надзвичайно багато. Зараз капусту можна придбати за вигідною ціною.

Зелені помідори

Визріти зелені помідори вже не встигнуть, але любителів гостренького – порадують. Їх можна консервувати у томаті, з часником, зеленню, фарширувати овочами тощо.

Квасоля

Найсмачнішими бобові виходять у томаті. Взимку квасолю можна додавати до борщу, теплих салатів та м’яса.

Буряк

Цей поживний овоч відмінно смакуватиме і маринованими пелюстками, і у вигляді ікри.

Гарбуз

До середини весни гарбуз легко знайти у будь-якому супермаркеті. Для шанувальників цього овочу радимо запастися ним у маринованому вигляді.

Горіхи

Вродили горішки? З них можна приготувати чудове варення або смачні козинаки для онуків.

Яблука та груші

Компоти, варення, повидло, джеми – чудове джерело вітамінів у холодну пору року, а шматочки фруктів відмінно смакуватимуть в ароматній зимовій випічці.

Ягоди

Калина, шипшина, глід, горобина, обліпиха, виноград – не варто нехтувати їх заготовкою на зиму. Вони містять багато корисних речовин, які зміцнюватимуть наше здоров’я протягом холодів.

Щоб запаси на зиму добре зберігалися

За місячним календарем у жовтні сприятливими для консервування та маринування продуктів вважаються дні зростаючого місяця — з 22 по 31 жовтня. Саме цей період найкращий для квашення капусти: вона вийде хрумкою, ароматною й добре зберігатиметься всю зиму.

А ось 21 жовтня краще утриматися від будь-яких заготовок — цього дня місяць переходить у нову фазу, тож продукти можуть швидко зіпсуватися або втратити смак.

Читайте також:

Вибухнуть або зіпсуються: які банки з консервацією в жодному разі не можна перевертати

Синоптики попередили про різке похолодання в Україні: де чекати заморозків

Метки: домашні заготовки консервация

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 14 жовтня

Яка буде синоптична ситуація в країні?

13/10/2025 23:59
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 14 жовтня 2025 року

  Що обіцяють нам астрофізики на вівторок?

13/10/2025 23:37
  • Новини

Небезпечні сусіди: дерева, які можуть зашкодити вашому будинку

Гарні дерева біля будинку – це не завжди благо. Деякі з них можуть зруйнувати фундамент,…

13/10/2025 23:11
  • Новини

У Німеччині готують серйозні зміни для українських біженців: кого торкнеться

У Німеччині планують посилити правила отримання допомоги з безробіття Bürgergeld. Новий законопроект уже на підході…

13/10/2025 22:31
  • Новини

Нові правила в’їзду до Європи: що чекає на українців на кордоні з ЄС після 12 жовтня

ЄС перейшов на цифрову фіксацію перетину кордону. Зміни діють. Українцям, які планують поїздки до Європи,…

13/10/2025 20:04
  • Пенсійна справа

Платимо за стаж: скільки коштує достроковий вихід на пенсію

Якщо у вас не вистачає страхового стажу для виходу на пенсію у 60 років, це…

13/10/2025 19:05