Новини

Українка перевірила 4 види сметани: 3 з них опинилися з добавками

Ключові тези:

  • Перевірка сметани показала, що 3 із 4 зразків містять добавки, у тому числі нібито «домашню» сметану з ринку.
  • Тест з йодом — простий спосіб розпізнати фальсифікат: якщо сметана синіє, то в ній є крохмаль.
  • Навіть домашня продукція може бути ненатуральною: відсутність контролю якості робить її покупку ризикованою.

Як розпізнати фальсифікат: простий спосіб з йодом

Сметана – незамінний продукт на українській кухні. Її додають у салати, подають до пельменів та вареників, а борщ без ложки сметани для багатьох і зовсім немислимий. Але наскільки натуральною буває сметана, яку ми купуємо? Виявилося, що зовні «домашній» продукт може містити сторонні добавки.

Як розпізнати фальсифікат: простий спосіб з йодом

Блогерка з TikTok під ніком Nutriella вирішила провести експеримент та показати, як відрізнити справжню сметану від підробленої. Для тесту вона купила чотири різні продукти: “Селянську”, “Столицю смаку”, “Харківську”, а також сметану з ринку у звичайній пластиковій склянці без маркування.

Щоб перевірити наявність крохмалю, дівчина капнула по кілька крапель йоду на кожну порцію сметани та акуратно перемішала ложкою. Якщо сметана стає синьою або фіолетовою, значить у ній є крохмаль.

Результати здивували

Першою перевірку пройшла “Селянська” – вона змінила колір на світло-коричневий, що вважається допустимим. Проте решта трьох зразків, і навіть «домашня» з ринку – забарвилася у фіолетовий. Це говорить про присутність крохмалю, якого в натуральній сметані не повинно бути.
Найбільше блогерку здивував результат із «домашньою» сметаною. Багато хто впевнений, що на ринку продаються виключно натуральні продукти, але, як показав тест, це не завжди так.

Як реагували споживачі

На увагу заслужив не тільки тест сметани на крохмаль, а й коментарі під відео. Люди жартували та обурювалися:

“Що ви причепилися до крохмалю? Ви перевіряєте пальмову олію на наявність крохмалю. Чи не настав час перевіряти вміст на наявність сметани?”.
“Крахмаль – це нешкідливе, що в них є”.
“Купили разів Столицю смаку, так через день сметана стала рідкою, як молоко. Перший раз таке диво побачив”.
“Відкрию секрет – сметана 20%, а тим більше менше, не може бути густою. Крохмаль – це стабілізатор, і якщо йод не синіє, то додали інший стабілізатор”.

Багато людей дивуються, навіщо в домашню сметану додають крохмаль: це робиться для густоти. Тому м домашню продукцію небезпечно купувати, оскільки контроль якості відсутній.

Джерело: УНІАН

Читайте также:

Метки: перевірка сметана споживач фальсификат якість

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 7 жовтня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

06/10/2025 23:46
  • Новини

Якщо не користуєтеся карткою «Ощадбанку», готуйтеся платити

Власники карток «Ощадбанку», які їх не використовують протягом року, ризикують втратити зайві гроші. Однак є…

06/10/2025 21:19
  • Новини

ЦНАПи будуть надавати нові послуги: що тепер доступно пенсіонерам

Кабмін суттєво розширив можливості ЦНАПів. Що ще українці зможуть робити одразу в одному місці.

06/10/2025 20:44
  • Новини

Секрет ідеальних чебуреків з яловичиною – простий рецепт будинку

Хрумкі зовні, соковиті всередині - домашні чебуреки з яловичиною легко приготувати, якщо знати пару кулінарних…

06/10/2025 20:26
  • Новини

Фото, відбитки й контроль кожного візиту: ЄС кардинально змінює правила перетину кордону

Детальне сканування при кожному в’їзд. Які ще “приємні” сюрпризи чекають на українців у Європі з…

06/10/2025 19:55
  • Статті

Як поділити спадок із родичами без скандалу та суду

Що робити, якщо з родичами не вдається домовитися про розподіл спадщини? Розбираємо покроково, як діяти:…

06/10/2025 19:23