Новини

Яловича, куряча чи свиняча: яка печінка найкорисніша для організму

Ключові тези:

  • Печінка — цінне джерело білка, вітамінів і мікроелементів.

  • Яловича, куряча та свиняча печінка мають свої переваги та недоліки.

  • Печінку варто вживати варто помірно.

Печінка є справжнім “суперфудом” джерелом важливих для організму білка, вітамінів і мікроелементів, тож її варто включити в свій раціон. Розповідаємо, який вид печінки найкорисніший, адже кожен має свої особливості, які варто враховувати.

Раніше ми розповідали, який фрукт краще виключити з раціону.

Чим корисна печінка

Усі види печінки містять вітаміни групи В, серед яких особливо важливий вітамін В12, який  відповідає за кровотворення та роботу нервової системи.

Окрім цього, печінка – один з найкращих продуктів для профілактики й лікування залізодефіцитної анемії, адже містить добре засвоюване залізо.

Фолієва кислота у складі оновлює клітини.

Цинк і селен підтримують імунну систему та гормональний баланс.

Вітамін А сприяє покращенню зору, стану шкіри та слизових оболонок.

Втім, через високу концентрацію деяких речовин, зокрема вітаміну А та холестерину, печінку не варто споживати занадто часто — експерти радять вживати її не більше двох разів на тиждень.

Який вид печінки найкорисніший

Кожний вид печінки має свої переваги:

  1. Яловича печінка багата на залізо, яке легко засвоюється, містить велику кількість вітаміну А та вітаміну В12. Її варто вживати людям, які мають анемію або відчувають хронічну втому. Цинк і мідь у складі зміцнюють імунітет і покращують роботу мозку, що особливо важливо для спортсменів і тих, хто має великі фізичні навантаження. Мінусами яловичою печінки є велика щільність і специфічний смак. Через велику кількість вітаміну А нею теж не варто зловживати.
  2. Куряча печінка має ніжний смак без вираженого “металевого” присмаку й легше засвоюється. Вона ідеально підійде для дітей та людей з чутливим шлунком. Куряча печінка містить менше калорій, ніж яловича чи свиняча, і водночас забезпечує організм білком, залізом та вітамінами групи В. Вміст вітаміну А в курячій печінці нижчий, ніж у яловичій, але його достатньо для щоденної потреби організму. Також куряча печінка швидше готується. Мінусом є наявність у складі холестерину, тому варто контролювати кількість споживання, особливо людям із серцево-судинними захворюваннями.
  3. Свиняча печінка багата на білок, залізо та вітаміни групи В. Перевагою також є приємний смак і м’якша, ніж у яловичої, структура. Проте серед мінусів — високий вміст холестерину та не такий збалансований набір вітамінів і мікроелементів, порівнюючи з іншими видами печінки. Тож надмірне вживання свинячої печінки може створювати додаткове навантаження на печінку та серцево-судинну систему — з цим варто бути обережними.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: раціон

Новое на сайте

  • Гроші

Оголошено про видачу нової грошової допомоги: як отримати майже 11 тисяч гривень

Частина українців мають змогу подати заявку на нову грошову допомогу від відомого міжнародного фонду. Яким…

25/09/2025 10:10
  • Новини

Субсидія на опалювальний сезон 2025-2026: кому призначать автоматично, а кому треба писати заяву

У жовтні 2025 року в Україні стартує новий опалювальний сезон. Для частини отримувачів субсидій ПФУ…

25/09/2025 06:40
  • Новини

Хто не виконає ці умови – втратить право на спадщину

Прийняття спадщини – це процедура, яка має чіткі строки та правила. Якщо спадкоємець вчасно не…

25/09/2025 05:27
  • Статті

Вибираємо сережки та підвіску: що потрібно знати

Прикраси – найкращий спосіб висловити свою індивідуальність та неповторність. Сережки і підвіска на шию не…

24/09/2025 23:53
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 25 вересня: похолодання продовжується

25 вересня очікуються невеликі дощі та вітер. Вночі на заході та півночі можливі заморозки на…

24/09/2025 23:26
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 25 вересня 2025 року: про що попереджають астрофізики

Слід не забувати, що слід пам'ятати, що Сонце непостійне, тому прогноз його активності може змінитися.

24/09/2025 22:46