Ніжні, пухкі та ароматні – саме такими у пам’яті залишаються пончики, які готували наші бабусі. Пропонуємо перевірений рецепт, який дозволить відтворити той смак.
Раніше ми розповідали, як приготувати сирні пончики.
Інгредієнти
- Молоко – 500 мл
- Курячі яйця – 2 шт.
- Вершкове масло – 125 г (можна замінити маргарином)
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 1,5 год. л.
- Сухі дріжджі – 11 г
- Вода (тепла) – 0,5 склянки
- Ванілін – за бажанням
- Пшеничне борошно – від 400 до 600 г
Приготування
- Змішуємо молоко з водою та злегка підігріваємо.
- У тепле молоко додаємо цукор та дріжджі. Перемішуємо та залишаємо в теплому місці на 15 хвилин, щоб дріжджі почали працювати.
- В опару додаємо яйця, вершкове масло (кімнатної температури або розтоплене), сіль та ванілін. Ретельно збиваємо все віночком.
- Поступово додаємо просіяне борошно, щоразу ретельно перемішуючи.
- Викладаємо липке тісто на стіл і замішуємо його, додаючи борошно за необхідності. Тісто має бути еластичним – не надто жорстким, але й не надто м’яким. Накриваємо тісто рушником і залишаємо в теплому місці на 1–1,5 години, щоб воно збільшилося вдвічі.
- Розкачуємо тісто в пласт завтовшки приблизно 1 см і вирізаємо кружечки середнього розміру за допомогою склянки. Даємо кружальцям настоятися, щоб вони знову збільшилися в обсязі вдвічі.
- Тим часом наливаємо в сковороду достатню кількість олії, щоб пончики вільно плавали, і добре її розігріваємо.
- Обсмажуємо пончики з обох боків до золотистої скоринки.
- Готові пончики викладаємо на паперові серветки, щоб прибрати зайвий жир.
- Пончики можемо начинити за допомогою кондитерського шприца чи мішка, або просто посипаємо цукровою пудрою чи корицею.
Вас також можуть зацікавити новини: