Ключові тези:
- Лікар-гастроентеролог з Гарварда Саурабх Сеті попередив: не всі фрукти однаково корисні для здоров’я.
- Найбільшу загрозу становлять перестиглі банани, які через високий вміст цукру порівнюють із шоколадними батончиками.
- Сеті радить обирати недозрілі банани й обмежити споживання винограду через його низьку харчову цінність.
- Серед найбільш корисних фруктів лікар виділяє ківі, чорницю, гранат та апельсини.
Фрукти – джерело багатьох вітамінів, проте не всі знають, що з їхнім вибором слід бути дуже обережними. Лікар-гастроентеролог з Гарварда Саурабх Сеті назвав фрукт, який варто виключити з раціону, а також склав список корисних для здоров’я фруктів.
Раніше ми розповідали, що варто їсти при підвищеному тиску: кардіологи виділили ягоду з унікальним ефектом.
Які фрукти не варто вживати
За його словами, відмовитися варто від перестиглих бананів, адже ці фрукти настільки багаті на цукор, що їх навіть називають “батончиками “Марс” у жовтій шкірці”. Банани різко підвищують рівень цукру у крові, тому забезпечують менше “палива” для кишкових бактерій.
Йдеться саме про перестиглі банани, адже саме в міру дозрівання вміст резистентного крохмалю (вуглевода, який не перетравлюється в тонкому кишечнику, а ферментується в товстому, діючи як пребіотик і живлячи корисні бактерії) та загальної харчової клітковини у цих фруктах зменшується, а кількість цукру збільшується.
Тому якщо все ж не можете відмовитися від бананів, краще обрати недозрілі.
Також дієтолог радить знизити вживання винограду. Хоча він багатий на вітамін С і калій, загалом він має низьку харчову цінність, порівнюючи з іншими фруктами.
Найкорисніші фрукти
Серед найкорисніших фруктів Саурабх Сеті називає:
- Ківі, один плід якого містить близько 2 г клітковини. Вона утворює в кишківнику гель, полегшує закрепи й нормалізує випорожнення.
- Чорниця та гранат – багаті на антиоксиданти, вони допомагають організму боротися з вільними радикалами та попереджати діабет. Окрім цього, гранати містять елаготаніни – потужний тип поліфенолу, що може допомогти зменшити запалення в організмі й зменшити ризик розвитку серцевих захворювань.
- Апельсини. Вони містять багато вітаміну С, фолієвої кислоти та антиоксидантів, які можуть допомогти зміцнити імунну систему та боротися з інфекцією. Вітамін С, зокрема потрібний для підтримки здоров’я шкіри, кровоносних судин, кісток і хрящів, а його нестача може призвести до цинги.
Джерело: The Daily Mail
Вас також можуть зацікавити новини: