Ключові тези:
- У борошні часто з’являються шкідники, навіть якщо продукт виглядає «сухим».
- Термін зберігання залежить від упаковки: від кількох місяців у паперовому пакеті до кількох років у морозильній камері.
- Правильне зберігання та прості побутові поради допоможуть уникнути псування борошна й появи комах.
Борошно — один із головних продуктів у будь-якій кухні, проте воно може псуватися та стати домівкою для харчових шкідників. Розповідаємо, як цього не допустити, з посиланням на ТСН.
Раніше ми радили, як уникнути бризок олії від розпеченої сковороди.
Чому у борошні з’являються комахи
Борошно особливо “люблять” — борошняні жуки, довгоносики та міль. Часто вони потрапляють у пакети ще на етапі виробництва чи зберігання в магазині. У теплі та вологому середовищі комахи швидко розмножуються, і можуть легко “окупувати” всю кухонну шафу.
Як запобігти появі комах
Допоможуть прості засоби: лавровий лист, часник чи суха гвоздика в контейнері. Також рекомендують раз на місяць протирати шафи оцтовим розчином та не зберігати старе борошно поруч із новим.
Скільки зберігається борошно
Попри міф, що продукт «вічний», терміни зберігання борошна обмежені:
- у паперовій фабричній упаковці — близько 3 місяців;
- у герметичній тарі — до 10–12 місяців;
- у холодильнику — до року;
- у морозильній камері — до 2 років і більше.
Ознаки псування
Викидати продукт варто без жалю, якщо він змінив колір, має затхлий чи кислий запах, з’явилися грудочки, павутинка або навіть дрібні жучки.
Як правильно зберігати борошно
Не залишайте його в заводському паперовому пакеті. Краще пересипте у герметичні банки, контейнери чи вакуумні пакети.
Перед пересипанням заморозьте борошно на 48 годин, щоб знищити можливих шкідників.
Зберігайте продукт в прохолодному, сухому і темному місці: шафі, коморі чи холодильнику. До речі, морозилці борошно зберігається найдовше, головне — уникати потрапляння вологи під час розморожування.
Читайте також: