Ключові тези:
- На полицях магазинів безліч різновидів хліба, однак не кожен із них корисний для здоров’я.
- Дієтолог Бартек Кульчинський застерігає: безглютеновий хліб із крохмалю – найгірший варіант, адже майже не містить поживних речовин.
- Якщо ж безглютеновий хліб є єдиним можливим варіантом, краще обирати його з насінням чи іншими добавками, які підвищують харчову цінність.
- Фахівець радить уважно читати склад продукту й віддавати перевагу цільнозерновому хлібу або ж готувати власний із кіноа чи гречки.
Сьогодні на полиця магазинів є безліч різновидів хліба – споживачі легко можуть обрати варіант до душі. Втім, не весь хліб однаково корисний. Розповідаємо, шо краще не купувати.
Раніше ми розповідали, що треба виключити з раціону після 50 років.
Який хліб не варто купувати
Польський дієтолог Бартек Кульчинський наголошує, що найгіршим варіантом хліба є безглютеновий з крохмалю.
Експерт наголошує, що в такому хлібі практично немає поживних речовин, тому від нього немає жодної користі для організму. Тому, якщо у вас немає спеціальних рекомендацій від фахівців щодо харчування, від такого варіанту слід відмовитися на користь інших.
Втім, якщо вам можна лише такий хліб, обирайте варіант з добавками, наприклад, насінням, що підвищує харчову цінність продукту.
Також дієтолог радить уважно читати склад хліба перед покупкою, адже чимало з них містять:
- загусники, такі як карбоксиметилцелюлоза;
- гліцерин, який утримує вологу;
- консерванти, такі як пропіонат кальцію, які дозволяють хлібу залишатися свіжим протягом кількох місяців.
Без цих речовин традиційний хліб не протримався б так довго на полицях магазинів.
Який хліб обрати
Дієтолог Бартек Кульчинський радить надавати перевагу хлібу з темного цільнозернового борошна, а не з пшеничного, оскільки він містить клітковину, вітаміни та мінерали.
Якщо ж вам підходить лише безглютеновий хліб, його можна спекти самостійно. Експерт радить використовувати при цьому кіноа чи гречку.
Вас також можуть зацікавити новини: