Понеділок, 1 Вересня, 2025
ГоловнаНовиниЦей хліб краще не купувати: у ньому майже немає поживних речовин та...

Цей хліб краще не купувати: у ньому майже немає поживних речовин та користі

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто вважає безглютеновий хліб корисною альтернативою традиційному. Однак не все так однозначно.

Цей хліб краще не купувати: у ньому майже немає поживних речовин та користі

Ключові тези

  • Безглютеновий хліб із крохмалю — один із найкорисніших з погляду харчування.
  • Такі вироби часто містять штучні добавки, загусники та консерванти.
  • Корисною альтернативою стане цільнозерновий хліб або домашній безглютеновий на основі гречки та кіноа.

Який хліб краще оминати: що не варто класти в кошик

У супермаркетах сьогодні можна знайти десятки різновидів хліба – від класичних батонів до екзотичних безглютенових буханців. Однак не всякий хліб однаково корисний. Деякі його види практично не приносять організму жодної користі.

Польський дієтолог Бартек Кульчинський попереджає: певні типи хліба містять мінімум поживних речовин, незважаючи на їх привабливу упаковку та модні написи.

Найгіршим варіантом експерт вважає безглютеновий хліб на основі крохмалю. Він не містить клітковини, вітамінів і мінералів, зате часто «збагачений» загусниками, консервантами та зволожувачами.

Такі добавки, як карбоксиметилцелюлоза, гліцерин та пропіонат кальцію, продовжують термін зберігання, але не роблять хліб кориснішим.

Якщо у вас немає медичних показань до безглютенової дієти, варто віддати перевагу іншим видам хліба – особливо цільнозерновій, що містить клітковину, вітаміни групи B і мінерали.

Тим, хто справді потребує безглютенового харчування, Кульчинський рекомендує вибирати вироби з додаванням насіння, горіхів та цілісних злаків.

Ідеальним рішенням буде домашня випічка з гречки чи кіноа — такий хліб буде не лише кориснішим, а й безпечнішим.

Джерело: РБК-УКРАЇНА

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні