Понеділок, 1 Вересня, 2025
ГоловнаДачаЗбір трав і плодів восени: коли це робити для отримання максимальної користі

Збір трав і плодів восени: коли це робити для отримання максимальної користі

Этот материал также доступен на русском языке
Серпень і вересень – оптимальний час для збору квітів, плодів і коренів: від чорнобривців і календули до шипшини, брусниці та малини. Дотримання термінів гарантує максимальну користь для здоров’я.

Ключові тези:

  • Кінець літа та початок осені – найкращий час для заготівлі лікарських трав, плодів та коренів на зиму.

  • Кожна рослина має свій оптимальний час збору: шапочки квіток чорнобривців у серпні-вересні, корені лопуха наприкінці вересня, плоди шипшини та калини – з кінця серпня до пізньої осені.

  • Листя, плоди та квіти різних рослин накопичують корисні речовини саме в серпні-вересні, тож збір у цей період гарантує максимальну цілющу силу.

  • Багато трав і рослин краще збирати на зростаючому місяці, адже в цей час вони накопичують найбільше корисних властивостей.

Наприкінці серпня і на початку осені – найкращий момент встигнути заготовити на зиму букет духмяних цілющих трав, плодів та коренів.

Раніше ми розповідали про токсичні рослини у саду: що краще висадити в недоступних місцях.

  • ЧОРНОБРИВЦІ. У чорнобривців, фаза квітування яких припадає на серпень-вересень, збирають тільки шапочки квіток.
  • КАЛЕНДУЛА. Календулу можна збирати все літо і аж до осені.
  • ЕХІНАЦЕЯ. Ехінацею пурпурову для настоянок збирають цілком, для лікувального чаю – квіти.
  • ЛОПУХ. Найбільш крупні та м’ясисті корені лопуха викопують наприкінці вересня.
  • ДЕРЕВІЙ. У деревію білого та рожевого збирають кошики суцвіть.
  • МАЛИНА ТА СМОРОДИНА. Листя малини та смородини у цей час стає зрілим і накопичує вітаміни. Гілочки малини, що відплодоносили, обрізують разом з листям.
  • ШИПШИНА. У шипшини використовують не лише плоди, а й листя. Найкращий час для збору шипшини – з кінця серпня до перших заморозків, коли плоди вже дозріли, але ще не стали занадто м’якими. У вітамінних сортів шипшини чашолистки стоять вертикально, утворюючи коронку, в той час як у низьковітамінних – притиснуті до плоду.
  • ГЛІД. Плоди глоду збирати краще у першу декаду вересня, обираючи міцні темно-червоні плоди без павутини.
  • ЧЕРВОНА ГОРОБИНА. Одразу після перших заморозків збирають плоди червоної горобини.
  • КАЛИНА. Починати збирати плоди калини треба з середини вересня і до пізньої осені, робити це слід у суху погоду.
  • БРУСНИЦЯ. Листя брусниці збирають після дозрівання ягід, наприкінці вересня – на початку жовтня. Перебрати і підготувати листя брусниці до висушування слід у перші 3-5 годин після їх збору, інакше воно втратить більшість корисних властивостей.

Також у серпні-вересні можна збирати такі рослини, як лікарська ромашка, полин, чистотіл, звіробій, безсмертник, іван-чай, хміль, верес, валеріана, волошка синя, оман, кропива, аніс, конюшина та багато запашних пряних трав.

Вважається, що краще збирати лікарські рослини на зростаючому місяці – в цей період в них накопичується цілюща сила.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні