Ключові тези:
-
Кінець літа та початок осені – найкращий час для заготівлі лікарських трав, плодів та коренів на зиму.
-
Кожна рослина має свій оптимальний час збору: шапочки квіток чорнобривців у серпні-вересні, корені лопуха наприкінці вересня, плоди шипшини та калини – з кінця серпня до пізньої осені.
-
Листя, плоди та квіти різних рослин накопичують корисні речовини саме в серпні-вересні, тож збір у цей період гарантує максимальну цілющу силу.
-
Багато трав і рослин краще збирати на зростаючому місяці, адже в цей час вони накопичують найбільше корисних властивостей.
Наприкінці серпня і на початку осені – найкращий момент встигнути заготовити на зиму букет духмяних цілющих трав, плодів та коренів.
Раніше ми розповідали про токсичні рослини у саду: що краще висадити в недоступних місцях.
- ЧОРНОБРИВЦІ. У чорнобривців, фаза квітування яких припадає на серпень-вересень, збирають тільки шапочки квіток.
- КАЛЕНДУЛА. Календулу можна збирати все літо і аж до осені.
- ЕХІНАЦЕЯ. Ехінацею пурпурову для настоянок збирають цілком, для лікувального чаю – квіти.
- ЛОПУХ. Найбільш крупні та м’ясисті корені лопуха викопують наприкінці вересня.
- ДЕРЕВІЙ. У деревію білого та рожевого збирають кошики суцвіть.
- МАЛИНА ТА СМОРОДИНА. Листя малини та смородини у цей час стає зрілим і накопичує вітаміни. Гілочки малини, що відплодоносили, обрізують разом з листям.
- ШИПШИНА. У шипшини використовують не лише плоди, а й листя. Найкращий час для збору шипшини – з кінця серпня до перших заморозків, коли плоди вже дозріли, але ще не стали занадто м’якими. У вітамінних сортів шипшини чашолистки стоять вертикально, утворюючи коронку, в той час як у низьковітамінних – притиснуті до плоду.
- ГЛІД. Плоди глоду збирати краще у першу декаду вересня, обираючи міцні темно-червоні плоди без павутини.
- ЧЕРВОНА ГОРОБИНА. Одразу після перших заморозків збирають плоди червоної горобини.
- КАЛИНА. Починати збирати плоди калини треба з середини вересня і до пізньої осені, робити це слід у суху погоду.
- БРУСНИЦЯ. Листя брусниці збирають після дозрівання ягід, наприкінці вересня – на початку жовтня. Перебрати і підготувати листя брусниці до висушування слід у перші 3-5 годин після їх збору, інакше воно втратить більшість корисних властивостей.
Також у серпні-вересні можна збирати такі рослини, як лікарська ромашка, полин, чистотіл, звіробій, безсмертник, іван-чай, хміль, верес, валеріана, волошка синя, оман, кропива, аніс, конюшина та багато запашних пряних трав.
Вважається, що краще збирати лікарські рослини на зростаючому місяці – в цей період в них накопичується цілюща сила.
Читайте також: