Ключові тези:
-
Нова бочка може зіпсувати смак вина – дубильні речовини з клепок додають небажаний присмак і впливають на колір напою.
-
Перед використанням бочку потрібно підготувати: вимочування у воді або обробка окропом чи розчином кальцинованої соди рятує від небажаних нот.
-
Час розливу має значення – вино, розлите навесні або восени, може змінювати свій хімічний склад і втрачати смакові якості.
-
Досвід виноробів рятує від помилок: правильна підготовка бочки та дотримання часу розливу гарантують вишуканий смак напою.
Щоб приготувати якісне вино з власного винограду, потрібно враховувати чимало нюансів, зокрема, як підготувати бочку для майбутнього напою та коли його варто розливати. Розповідаємо, як усе зробити правильно.
Раніше ми розповідали, як врятувати виноград від появи тріщин.
Як підготувати бочку для вина
Старе прислів’я говорить, що бочка робить вино. Чому ж у новій дубовій бочці, при дотриманні всіх правил, якість вина виходить нижча за середню?
Річ в тому, що нову бочку не можна відразу використовувати, оскільки дубильні речовини, що містяться в клепках, переходять у вино. В результаті вино має особливий присмак (дуба), вони також негативно впливають на забарвлення білого вина.
- Перед вживанням залийте нову бочку на 7-15 днів чистою холодною водою, яку в перші три доби міняйте щодня, а в наступні – через кожні три-чотири. І так доти, доки вода не матиме колір і запах.
- Вимочування нової бочки можна замінити обробкою крутим окропом або гарячим 5-відсотковим розчином кальцинованої соди (50 грамів на 1 літр води). Після цього ретельно обполосніть бочку холодною водою і висушіть.
Корисна порада: час розливу має значення
Виноградарям не варто пояснювати, наскільки ніжними є виноградні грона і саме вино в процесі дозрівання.
Давно помічена цікава закономірність: несвоєчасно зібраний або «втомлений» від важкої дороги виноград в процесі переробки втрачає свої найкращі якості, що значно погіршує смакові якості вина.
Вишуканість вина залежить навіть від часу розливу. Навесні, коли активізується сокорух у лозі, і восени, під час масового збирання врожаю, досвідчені винороби, котрі поважають себе, ніколи не розливають вино. Виявляється, що в цей час вино, яке зберігається в бочках у підвальних приміщеннях, з невідомої причини різко змінює свій хімічний склад.
Поки що вчені лише констатують цей факт, не даючи пояснення самому явищу.
Читайте також: