Ключові тези:
-
Дрібну картоплю можна ефективно використовувати, а не викидати, для компосту або підживлення рослин.
-
Старовинний спосіб – підживлення смородини та малини: подрібнена, обварена картопля разом із тирсою, перегноєм або сіном стимулює урожай.
-
Чисту від хвороб дрібну картоплю можна використовувати для підживлення нового врожаю картоплі після заморожування.
-
Дрібна картопля також підходить для мульчування грядок та садових доріжок, зберігаючи вологу і родючість ґрунту.
Під час збирання та перебирання картоплі часто виникає питання: куди подіти оту дрібноту, особливо, коли вирощують багато картоплі? Відеоблогерка Лариса, городниця з Одеси, пропонує власні перевірені варіанти.
Раніше ми розповідали, коли прибирати моркву, щоб вона була смачною і довго зберігалася.
- Найпростіший варіант – залишити для домашньої худоби або відправити у компост.
- Старовинний спосіб – використання як добрива для смородини або малини. Для цього картоплю подрібнюють сікачем, обварюють її окропом і потім розкладають під усіма кущами. Ще можна насипати поверх картоплі шар тирси або перегною або покласти трохи сіна. Без внесення мінеральних добрив можна домагатися з року в рік великої солодкої ягоди.
- Якщо картопля чиста від хвороб, то нею можна підживити картоплю нового врожаю. Відомо, що картопля, як усі пасльонові, любить рости на собі подібних. Для цього городниця всю дрібноту залишала в мішках на морозі, аби вона не проросла, а потім під час посадки розкладала її в рядки. Врожай такої картоплі суттєво відрізнявся від інших ділянок.
- А ще з двох відер дрібної та некондиційної картоплі можна отримати до 500 грамів крохмалю.
- Крім того, дрібну картоплю можна використовувати для мульчування грядок і захисту рослин від бур’янів та пересихання ґрунту.
Читайте також: