Субота, 9 Серпня, 2025
ГоловнаНовиниЧому диня може бути небезпечною: кому варто відмовитися від солодкої ягоди в...

Чому диня може бути небезпечною: кому варто відмовитися від солодкої ягоди в серпні

Этот материал также доступен на русском языке
Серпень – сезон стиглих та ароматних динь, які так і манять солодким смаком. Багато хто вважає її відмінною альтернативою десертам, адже в соковитій м'якоті ховається криниця вітамінів і мінералів. Однак не всі знають, що диня може бути не лише корисною, а й небезпечною.

Ключові тези:

  • Диня — джерело вітамінів та мінералів, що сприятливо впливає на організм.
  • Може викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом, якщо їсти неправильно або поєднувати з іншими продуктами.
  • Дітям віком до 2 років диню давати не рекомендується.

Користь дині: що приховує ароматна м’якоть

Диня – це представник сімейства гарбузових, і за своєю структурою відноситься до хибних ягід. У ній міститься безліч цінних елементів:

  • залізо, калій, кальцій, магній;
  • вітаміни A, B, C;
  • бета-каротин та пектини;
  • фолієва кислота.

Ключові переваги дині:

  • підтримка здоров’я серця та судин;
  • допомога у зниженні рівня холестерину;
  • поліпшення перистальтики кишечника;
  • профілактика атеросклерозу та хвороб печінки;
  • сприятливий вплив на зір завдяки високому вмісту бета-каротину.

Шкода дині: кому не можна їсти навіть у сезон

Незважаючи на всі плюси, диня – продукт, який потребує обережності. Вона містить багато клітковини і може викликати проблеми із травленням.

Вам буде цікаво: За смаком – як свіжа: консервуємо диню на зиму

Кому диня може зашкодити:

  • людям із захворюваннями ШКТ;
  • тим, хто має проблеми з нирками, жовчним міхуром;
  • при сечокам’яній хворобі;
  • маленьким дітям до 2 років — дитячий організм погано справляється з травленням.

Також варто пам’ятати про невідповідні поєднання:

  • не можна їсти диню з молоком або алкогольними напоями;
  • не варто запивати диню водою;
  • диню краще їсти окремо — за 1–2 години до або після їди.

Як обрати стиглу та солодку диню

Щоб диня порадувала смаком і не нашкодила здоров’ю, важливо правильно обрати плід.

  • Колір: має бути насиченим та рівномірним. Жовтий — класика, але деякі сорти мають зелений відтінок.
  • Запах: виражений, солодкий та приємний аромат — головний сигнал стиглості.
  • Зовнішній вигляд: уникайте покупки розрізаних плодів. Без захисту шкірки м’якоть швидко псується під дією спеки та повітря.

Читайте також: Секрет солодкості кавуна – на що звернути увагу при покупці: на ринку вам про це не скажуть

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні