Ключові тези:
- Колір жовтка визначається кількістю каратиноїдів у кормі курки.
- Яскравий жовток — результат раціону, але не гарантія більшої користі.
- У різних країнах кури несуть яйця з жовтками різного кольору залежно від корму.
- Незалежно від кольору, жовток містить багато корисних речовин і вітамінів.
Яєчний жовток — це справжнє джерело корисних речовин, багатий на жиророзчинні вітаміни та органічні кислоти. Він відіграє важливу роль у харчуванні людини завдяки високій концентрації вітамінів A, D, E, K, а також таких кислот, як фолієва, лінолева, пальмітинова, стеаринова та олеїнова.
Раніше ми розповідали, чи впливає колір шкаралупи яєць на користь.
Колір жовтка і корисні властивості – чи є взаємозв’язок
Однак багатьох цікавить: чи впливає колір жовтка на його користь і якість?
Існує думка, що колір жовтка яйця курки – це показник його “корисності” та “натуральності”, насправді все не так, пише телеграм-канал На пенсії.
Насичене помаранчеве забарвлення часто сприймають як ознаку натуральності чи свіжості. Насправді колір жовтка визначається вмістом каратиноїдів у кормі курки — це природні пігменти жовтого, червоного чи оранжевого відтінку. Щоб отримати більш яскраве забарвлення, деякі виробники додають у раціон курей спеціальні компоненти — наприклад, кукурудзу, моркву або натуральні барвники. Про це повідомила експертка з харчування Наталя Мазурик.
Колір жовтка не впливає на поживну цінність яйця. У країнах, де курей годують бідними на пігменти злаками (наприклад, сорго в Африці), жовтки світлі або навіть молочні. А от у Південній Америці, де в раціоні використовують аннато з червоним пігментом, трапляються яйця з рожевими чи червонуватими жовтками.
Не лише раціон, але й порода курей може впливати на колір яєчного жовтка. Навіть при однаковому харчуванні різні породи можуть нести яйця з різним забарвленням як шкаралупи, так і жовтка.
На користь і якість жовтка впливає свіжість, умови утримання птиці, повноцінний раціон, а не тільки колір. Варто звертати увагу не лише на зовнішній вигляд, а й на походження продукту та наявність відповідних сертифікатів якості.
Вас також можуть зацікавити новини: