Ключові тези:
- Суниця почала гнити ще до збору? Це може бути сіра гниль.
- Бурі плями й сірий наліт на ягодах – ознака хвороби, яка швидко поширюється.
- Найчастіше її провокують затінення, волога та старе листя на грядках.
- Розповідаємо, яких помилок не припускатися і як зберегти врожай.
Позбутися сірої гнилі суниці, особливо на перезволожених ділянках, досить складно, але можна різко знизити її появу і шкоду, що завдається. Необхідно тільки не припускатися явних помилок, що сприяють появі та поширенню сірої гнилі.
Раніше ми розповідали, як позбутися квасолевої зернівки.
Чому з’являється гниль?
Помилка перша: розміщують суницю на погано освітлених і мало провітрюваних місцях.
Помилка друга: ранньої весни не видаляють або зовсім не поспішають зібрати і спалити старе засохле листя, квітконоси та інші віджилі частини рослин.
Помилка третя: досить поширена помилка полягає в ненаданні належного значення мульчуванню посадок.
Що допоможе?
Знизити захворювання сірою гниллю може також своєчасне збирання ягід, регулярне збирання уражених плодів та їх знищення. Деякі садівники з успіхом використовують попіл, запилюючи ним основи кущів і ґрунт під ними (по 15-20 грамів на кущ). Причому роблять це двічі: спочатку – щойно почнуть зав’язуватися ягоди, а потім – на початку їх дозрівання.
У червні-липні знищують кущі, пошкоджені нематодою, з потовщеними черешками листя. Після збирання врожаю (кінець липня) застосовують інсектициди або біопрепарати для знищення малинового жука, сунично-малинового довгоносика та інших шкідників. Найефективніші препарати для знищення сірої гнилі – Хорус, Тельдор, Світч, Фундазол. Шкідливий гриб зимує при лютих морозах і зберігається навіть при осінньому перекопуванню.
Наприкінці вегетаційного періоду, найчастіше в жовтні, на суничних ділянках збирають і знищують сухе відмираюче листя, заражене в’яненням, гнилями і плямистостями.
Як виявити?
Сіру гниль легко виявити. Спочатку на ягодах з’являються бурі плями, які швидко розростаються, і утворюється сірий димчастий наліт, ягода стає водянистою і неїстівною, зрештою вона засихає і стає схожою на сіру грудку.
Читайте також: