Ключові тези:
-
Квасолева зернівка може вражати боби як під час вирощування, так і під час зберігання з іншими продуктами.
-
Найефективніші методи знешкодження шкідника – проморожування та прогрівання, але для насіння підходить лише перший варіант.
-
Для профілактики під час зберігання використовують природні репеленти: часник, лавровий лист, гвоздику.
Доки квасоля росте на грядці й тішить нас одночасним цвітінням і збором зелених стручків, ми не замислюємось, що зернівка вже робить свою «ненажерливу» справу.
Боби можуть бути заселені шкідником як під час вирощування, так і під час зберігання з іншими продуктами: крупи, горіхи або навіть сухофрукти. Є кілька способів врятувати квасолю або хоча б зупинити поширення шкідників.
Раніше ми розповідали, як попередити мозаїку ірису в рослин.
Прогрівання в духовці при температурі 50-60 градусів протягом 20-30 хвилин, але така квасоля не придатна до посадки. Найпоширеніший спосіб – проморожування протягом двох діб у морозильній камері при температурі мінус 18 градусів.
Якщо є впевненість, що боби не заражені або вони пройшли термообробку, то профілактика під час зберігання не буде зайвою. Зернівка не переносить різких запахів. Покладіть у герметичну посудину з бобами кілька неочищених зубчиків часнику, 3-4 лаврові листки або кілька бутонів гвоздики. Будь-який із варіантів додасть бобам приємного аромату.
Що відомо про шкідника?
- Квасолева зернівка здатна відкладати до 200 яєць за своє життя.
- Жучки можуть жити без їжі до трьох місяців, чекаючи слушного моменту для атаки на ваші запаси.
- Зернівці абсолютно все одно, якого кольору квасоля, вона поїдає все підряд.
- У деяких країнах зернівку вважають делікатесом і смажать як закуску.
Читайте також: