Ключові тези:
- Імпортна сіль може зіпсувати консервацію – через неї овочі втрачають хрусткість, капуста стає слизькою, а банки можуть “вибухати”.
- Для безпечних закруток обирайте сіль без добавок (лише натрій хлорид), не йодовану і не великого помолу.
Сезон закруток – у самому розпалі. Але цього року потрібно бути особливо обережними, адже на прилавках магазинів з’явилася сіль, яка легко може зіпсувати закрутки – зробити їх несмачними чи навіть стати причиною зривання кришок. Розповідаємо, що краще не купувати.
Раніше ми розповідали, які дев’ять продуктів категорично не можна зберігати на нижніх полицях холодильника.
Після того, як найбільше виробниче об’єднання з видобутку солі “Артемсіль” опинилося під окупацією, в Україну почали завозити імпортну сіль, передусім турецьку. Проте вона небезпечна для закруток.
Як пояснила біохімікиня Ольга Гуренко в ефірі “Сніданку з 1+1”, така сіль містить добавку Е536 (фероціанід калію) — це харчова технологічна добавка-антизлежувач, що перешкоджає солі збиватися у грудки. Негативний наслідок використання цієї добавки — те, що при консервації ця добавка порушує природну ферментацію. Тому огірки чи кабачки не будуть такими хрусткими, квашена капуста перетвориться на слизьку масу, самі банки із закруткою часто починають бродити і навіть вибухати.
Як обрати сіль для закруток
Якщо ви хочете уникнути зриву банок і несмачної консервації, детально вивчайте опис на пачці із сіллю перед купівлею:
- вона не має бути великого помолу;
- у складі має бути лише натрій хлорид, сіль із Е536, Е535, Е538 купувати не варто;
- не купуйте йодовану сіль, оскільки йод пригнічує ферментацію.
Вас також можуть зацікавити новини: