Четвер, 31 Липня, 2025
ГоловнаДачаУрожай зберігатиметься до весни: терміни збору для різних овочів

Урожай зберігатиметься до весни: терміни збору для різних овочів

Этот материал также доступен на русском языке
Морква, буряк, петрушка, цибуля – кожен овоч має свої терміни збору. Запізнишся або пошкодиш – отримаєш гнилі коренеплоди замість запасів.

Ключові тези:

  • Збирати овочі потрібно вчасно це впливає на врожай і зберігання.

  • Для кожного коренеплоду свої правила збирання й обрізки.

  • Не забувайте, що пошкоджені або перезрілі овочі швидко псуються.

Збирати врожай овочів і фруктів, мабуть, найприємніша робота на городі або в саду. Однак, щоб плоди не перезріли і довго зберігалися, треба дотримуватися певних правил. Розповідаємо, що і коли робити.

Раніше ми розповідали, як виростити смачні гарбузи.

МОРКВА. Збирання моркви ведеться практично все літо, починаючи з того моменту, як, просмикуючи коріння, починають використовувати його в їжу. У які ж терміни потрібно збирати моркву остаточно? Городникові вельми корисно знати, що найбільший приріст коренеплодів (більше третини від загального врожаю) відбувається в період з 1-го по 20 вересня. Приріст коренеплодів закінчується, якщо встановилася середня температура повітря вдень близько шести градусів. Копати моркву краще вилами, бо їй завдається менше ушкоджень.

Висмикнуту моркву відразу обрізують або складають у купи для подальшого обрізування бадилля. Відкладати цю операцію не слід, оскільки в купах коренеплоди сильно випаровують вологу і погано потім зберігаються. Бадилля обрізують по-різному: якщо моркву призначено для вживання найближчим часом, то обрізують його врівень з голівкою, а якщо передбачається її тривале зберігання, то залишають бадилля завдовжки 1-1,5 сантиметра. Під час обрізки коренеплоди сортують і вибраковують.

БУРЯК. Збирання буряків також триває все літо. Оскільки буряк сидить у землі неглибоко, виступає над поверхнею, то йому можуть зашкодити перші ж заморозки. Тому в масовому порядку його прибирають раніше, ніж більшість інших коренеплодів. Під час збирання буряків з круглими, кулястими або плоскими плодами обходяться без вил і лопат, за винятком сортів з подовженою, конічною формою коренеплодів. Бадилля буряка не обрізують, його скручують.

ПЕТРУШКА. Кореневу петрушку прибирають пізніше за інші коренеплоди, тому що вона відносно глибоко сидить у землі і більш морозостійка. Тому частину рослин залишають на грядці на зиму: обрізують бадилля ножицями або секатором, а потім, перед самими морозами, вкривають цю грядку соломою, бадиллям від інших овочевих рослин, а то й просто скошеною жухлою травою. Навесні, щойно почне пригрівати сонечко, укриття знімають, накривають грядку плівкою, підставивши під неї дужки, і незабаром отримують до столу зелені пряні листочки.

СЕЛЕРА. Селеру на коренеплоди збирають після моркви і петрушки, бажано до перших заморозків. Викопують коренеплоди за допомогою вил або лопати. Листя і товсте нижнє коріння обрізують.

ЦИБУЛЯ. При прилипанні пір’я якість цибулі погіршується, при висмикуванні пошкоджується денце з корінцями, і цибуля загниває при зберіганні. Найкраще при збиранні на зберігання цибулю викопувати вилами. Щоб на цибулі луска була щільнішою (для зберігання) за місяць до збирання під час розпушування відгрібайте ґрунт так, щоб третина цибулини була над ґрунтом.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні