Новини

Холестерин можна знизити всього за вісім тижнів: який продукт експерти радять їсти щодня

Ключові тези:

  • Яблука містять пектин – розчинну клітковину, яка допомагає знижувати рівень “поганого” холестерину.
  • Вживання яблук щодня покращує мікрофлору кишківника та підтримує здоров’я серця.
  • Поліфеноли в яблуках діють як антиоксиданти, зменшують запалення і захищають судини.
  • За даними досліджень, двох яблук на день достатньо, щоб знизити холестерин вже за 8 тижнів.

Одним з найкорисніших продуктів, який знижує рівень холестерину в організмі, є яблука. Саме їх експерти радять вживати щодня задля покращення здоров’я та самопочуття.

Про це пише спеціалізоване видання про здорове харчування Eatingwell.

За словами дієтологів, є кілька особливо корисних властивостей яблук.

Раніше ми розповідали, що варто їсти при підвищеному тиску.

Велика кількість розчинної клітковини

Зниження холестерину відбувається насамперед завдяки великому вмісту пектину (розчинної клітковини) в яблуках. Як розповів дієтолог-превентивний кардіолог Мішель Рутенштейн, пектин зв’язується з холестерином і жовчними кислотами у травній системі, запобігаючи їх всмоктуванню та виведенню з організму.

Одне середнє яблуко зі шкіркою містить майже 4 грами харчових волокон, що становить близько 15% добової потреби людини. Згідно із дослідженням, в якому взяли участь учасники із підвищеним рівнем холестерину, при з’їданні двох яблук на день загальний рівень холестерину та рівень поганого холестерину (ЛПНЩ) знижувався через вісім тижнів.

Підтримання здоров’я кишківника

Правильна робота кишківника сприяє, у тому числі, і правильній роботі серця. Пектин у складі яблук діє як пребіотикк, живлячи мікробіом кишківника і допомагаючи контролювати рівень холестерину.

За словами нутриціологині Сієди Фарід, при ферментації пектин потрапляє у товсту кишку, де виробляє коротколанцюгові жирні кислоти, які можуть зменшувати синтез холестерину в печінці. Це допомагає знизити загальний рівень холестерину.

Антиоксиданти

Яблука також містять поліфеноли – біоактивні сполуки, що діють як антиоксиданти.  Вони діють як протизапальні засоби, знижуючи оксидативний стрес і допомагають запобігти утворенню бляшок на стінках артерій, уповільнюючи таким чином розвиток атеросклерозу.

Окрім цього, поліфеноли  діють як регулятори ліпідів в організмі. Впливаючи на гени та ферменти, зменшуючи вироблення жиру, вони блокують ферменти, що виробляють нові ліпіди, та зменшувати всмоктування холестерину. Також вони сприяють підвищенню рівня ЛПВП – “хорошого” типу холестерину.

Знижує поганий холестерин ще один тип антиоксидантів, які місять яблука – вітамін С.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: холестерин яблука

Новое на сайте

  • Новини

Як утеплити вхідні двері за годину: простий спосіб без ремонту

Зробіть це швидко, без інструментів і додаткових витрат. Ось як холодні двері перетворюються на теплі…

25/10/2025 15:00
  • Новини

Виключають, коли хочуть? ДТЕК пояснив, чому графіки відключень постійно змінюються

Не хаос і не збій. ДТЕК розкрив причину різких змін графіків відключень.

25/10/2025 14:00
  • Новини

Інструкція для пенсіонерів: як подати заявку на нове посвідчення без візиту до Фонду

Втратили пенсійне посвідчення? Пенсійний фонд пояснив, як швидко відновити документ.

25/10/2025 13:00
  • Новини

Повне та часткове безробіття в Україні: як оформити допомогу та скільки можна отримати

Втратили роботу чи частину доходу — держава компенсує. Як подати заявку на допомогу і які…

25/10/2025 12:00
  • Новини

Салат із тунцем і яйцем: легкий, білковий і дуже смачний

Як за пів години приготувати страву, яка замінить повноцінний обід? Поживний хіт для швидкого перекусу.

25/10/2025 11:00
  • Новини

Нас чекає зима контрастів: синоптики попередили про “арктичну пастку” для України

Європейська зима зі східним характером — хуртовини, лавини й крижані дощі. Прогноз, який здивує українців.

25/10/2025 10:00