Новини

Холестерин можна знизити всього за вісім тижнів: який продукт експерти радять їсти щодня

Ключові тези:

  • Яблука містять пектин – розчинну клітковину, яка допомагає знижувати рівень “поганого” холестерину.
  • Вживання яблук щодня покращує мікрофлору кишківника та підтримує здоров’я серця.
  • Поліфеноли в яблуках діють як антиоксиданти, зменшують запалення і захищають судини.
  • За даними досліджень, двох яблук на день достатньо, щоб знизити холестерин вже за 8 тижнів.

Одним з найкорисніших продуктів, який знижує рівень холестерину в організмі, є яблука. Саме їх експерти радять вживати щодня задля покращення здоров’я та самопочуття.

Про це пише спеціалізоване видання про здорове харчування Eatingwell.

За словами дієтологів, є кілька особливо корисних властивостей яблук.

Раніше ми розповідали, що варто їсти при підвищеному тиску.

Велика кількість розчинної клітковини

Зниження холестерину відбувається насамперед завдяки великому вмісту пектину (розчинної клітковини) в яблуках. Як розповів дієтолог-превентивний кардіолог Мішель Рутенштейн, пектин зв’язується з холестерином і жовчними кислотами у травній системі, запобігаючи їх всмоктуванню та виведенню з організму.

Одне середнє яблуко зі шкіркою містить майже 4 грами харчових волокон, що становить близько 15% добової потреби людини. Згідно із дослідженням, в якому взяли участь учасники із підвищеним рівнем холестерину, при з’їданні двох яблук на день загальний рівень холестерину та рівень поганого холестерину (ЛПНЩ) знижувався через вісім тижнів.

Підтримання здоров’я кишківника

Правильна робота кишківника сприяє, у тому числі, і правильній роботі серця. Пектин у складі яблук діє як пребіотикк, живлячи мікробіом кишківника і допомагаючи контролювати рівень холестерину.

За словами нутриціологині Сієди Фарід, при ферментації пектин потрапляє у товсту кишку, де виробляє коротколанцюгові жирні кислоти, які можуть зменшувати синтез холестерину в печінці. Це допомагає знизити загальний рівень холестерину.

Антиоксиданти

Яблука також містять поліфеноли – біоактивні сполуки, що діють як антиоксиданти.  Вони діють як протизапальні засоби, знижуючи оксидативний стрес і допомагають запобігти утворенню бляшок на стінках артерій, уповільнюючи таким чином розвиток атеросклерозу.

Окрім цього, поліфеноли  діють як регулятори ліпідів в організмі. Впливаючи на гени та ферменти, зменшуючи вироблення жиру, вони блокують ферменти, що виробляють нові ліпіди, та зменшувати всмоктування холестерину. Також вони сприяють підвищенню рівня ЛПВП – “хорошого” типу холестерину.

Знижує поганий холестерин ще один тип антиоксидантів, які місять яблука – вітамін С.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: холестерин яблука

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на середу, 10 серпня 2025 року

Сонце непостійне, тому прогноз його активності може змінитися. Слкідкуйте за повідомленнями.

09/09/2025 22:59
  • Статті

Як вибрати лото для великої компанії

Трохи існує настільних ігор, що поєднують за одним столом людей будь-якого віку та інтересів. І…

09/09/2025 22:47
  • Статті

Як перевірити свіжість яєць в домашніх умовах: 4 простих способу запаху і звуку

Яйця - цінний продукт для здорового харчування, багатий на білок і вітаміни. Але як переконатися…

09/09/2025 22:21
  • Новини

Терміни підтискають: українським водіям у Польщі готують нововведення

Перехідний період для українців, які перебувають під тимчасовим захистом у Польщі, завершується. Водіям потрібно встигнути…

09/09/2025 21:16
  • Новини

Яка буде пенсія при стажі 42 роки: розрахунки на 2025 рік

Маєте 42 роки трудового стажу? Тоді у вас є право вийти на пенсію у 60,…

09/09/2025 20:46
  • Новини

Що додати до маринованих помідорів, щоб отримати незвичайний смак

Мариновані помідори заграють новими нотами, якщо в рецепт включити лише один новий ігрендієнт. Такий маринад…

09/09/2025 19:42