Фото: freepik
Ключові тези:
Одним з найкорисніших продуктів, який знижує рівень холестерину в організмі, є яблука. Саме їх експерти радять вживати щодня задля покращення здоров’я та самопочуття.
Про це пише спеціалізоване видання про здорове харчування Eatingwell.
За словами дієтологів, є кілька особливо корисних властивостей яблук.
Раніше ми розповідали, що варто їсти при підвищеному тиску.
Зниження холестерину відбувається насамперед завдяки великому вмісту пектину (розчинної клітковини) в яблуках. Як розповів дієтолог-превентивний кардіолог Мішель Рутенштейн, пектин зв’язується з холестерином і жовчними кислотами у травній системі, запобігаючи їх всмоктуванню та виведенню з організму.
Одне середнє яблуко зі шкіркою містить майже 4 грами харчових волокон, що становить близько 15% добової потреби людини. Згідно із дослідженням, в якому взяли участь учасники із підвищеним рівнем холестерину, при з’їданні двох яблук на день загальний рівень холестерину та рівень поганого холестерину (ЛПНЩ) знижувався через вісім тижнів.
Правильна робота кишківника сприяє, у тому числі, і правильній роботі серця. Пектин у складі яблук діє як пребіотикк, живлячи мікробіом кишківника і допомагаючи контролювати рівень холестерину.
За словами нутриціологині Сієди Фарід, при ферментації пектин потрапляє у товсту кишку, де виробляє коротколанцюгові жирні кислоти, які можуть зменшувати синтез холестерину в печінці. Це допомагає знизити загальний рівень холестерину.
Яблука також містять поліфеноли – біоактивні сполуки, що діють як антиоксиданти. Вони діють як протизапальні засоби, знижуючи оксидативний стрес і допомагають запобігти утворенню бляшок на стінках артерій, уповільнюючи таким чином розвиток атеросклерозу.
Окрім цього, поліфеноли діють як регулятори ліпідів в організмі. Впливаючи на гени та ферменти, зменшуючи вироблення жиру, вони блокують ферменти, що виробляють нові ліпіди, та зменшувати всмоктування холестерину. Також вони сприяють підвищенню рівня ЛПВП – “хорошого” типу холестерину.
Знижує поганий холестерин ще один тип антиоксидантів, які місять яблука – вітамін С.
Вас також можуть зацікавити новини:
Сонце непостійне, тому прогноз його активності може змінитися. Слкідкуйте за повідомленнями.
Трохи існує настільних ігор, що поєднують за одним столом людей будь-якого віку та інтересів. І…
Яйця - цінний продукт для здорового харчування, багатий на білок і вітаміни. Але як переконатися…
Перехідний період для українців, які перебувають під тимчасовим захистом у Польщі, завершується. Водіям потрібно встигнути…
Маєте 42 роки трудового стажу? Тоді у вас є право вийти на пенсію у 60,…
Мариновані помідори заграють новими нотами, якщо в рецепт включити лише один новий ігрендієнт. Такий маринад…