П’ятниця, 25 Липня, 2025
ГоловнаНовиниХолестерин можна знизити всього за вісім тижнів: який продукт експерти радять їсти...

Холестерин можна знизити всього за вісім тижнів: який продукт експерти радять їсти щодня

Этот материал также доступен на русском языке
Вживання цього продукту щодня покращує роботу кишківника, знижує рівень "поганого" холестерину та запобігає атеросклерозу – завдяки унікальному поєднанню клітковини та антиоксидантів.

Ключові тези:

  • Яблука містять пектин – розчинну клітковину, яка допомагає знижувати рівень “поганого” холестерину.
  • Вживання яблук щодня покращує мікрофлору кишківника та підтримує здоров’я серця.
  • Поліфеноли в яблуках діють як антиоксиданти, зменшують запалення і захищають судини.
  • За даними досліджень, двох яблук на день достатньо, щоб знизити холестерин вже за 8 тижнів.

Одним з найкорисніших продуктів, який знижує рівень холестерину в організмі, є яблука. Саме їх експерти радять вживати щодня задля покращення здоров’я та самопочуття.

Про це пише спеціалізоване видання про здорове харчування Eatingwell.

За словами дієтологів, є кілька особливо корисних властивостей яблук.

Раніше ми розповідали, що варто їсти при підвищеному тиску.

Велика кількість розчинної клітковини

Зниження холестерину відбувається насамперед завдяки великому вмісту пектину (розчинної клітковини) в яблуках. Як розповів дієтолог-превентивний кардіолог Мішель Рутенштейн, пектин зв’язується з холестерином і жовчними кислотами у травній системі, запобігаючи їх всмоктуванню та виведенню з організму.

Одне середнє яблуко зі шкіркою містить майже 4 грами харчових волокон, що становить близько 15% добової потреби людини. Згідно із дослідженням, в якому взяли участь учасники із підвищеним рівнем холестерину, при з’їданні двох яблук на день загальний рівень холестерину та рівень поганого холестерину (ЛПНЩ) знижувався через вісім тижнів.

Підтримання здоров’я кишківника

Правильна робота кишківника сприяє, у тому числі, і правильній роботі серця. Пектин у складі яблук діє як пребіотикк, живлячи мікробіом кишківника і допомагаючи контролювати рівень холестерину.

За словами нутриціологині Сієди Фарід, при ферментації пектин потрапляє у товсту кишку, де виробляє коротколанцюгові жирні кислоти, які можуть зменшувати синтез холестерину в печінці. Це допомагає знизити загальний рівень холестерину.

Антиоксиданти

Яблука також містять поліфеноли – біоактивні сполуки, що діють як антиоксиданти.  Вони діють як протизапальні засоби, знижуючи оксидативний стрес і допомагають запобігти утворенню бляшок на стінках артерій, уповільнюючи таким чином розвиток атеросклерозу.

Окрім цього, поліфеноли  діють як регулятори ліпідів в організмі. Впливаючи на гени та ферменти, зменшуючи вироблення жиру, вони блокують ферменти, що виробляють нові ліпіди, та зменшувати всмоктування холестерину. Також вони сприяють підвищенню рівня ЛПВП – “хорошого” типу холестерину.

Знижує поганий холестерин ще один тип антиоксидантів, які місять яблука – вітамін С.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні