Ключові тези:
- Деякі продукти не можна консервувати, бо вони швидко псуються або становлять загрозу для здоров’я.
- Молочні продукти, гриби й риба – у зоні ризику через бактерії, токсини та паразитів.
- Не всі огірки й помідори підходять для закруток – деякі втрачають смак і структуру або псують інші продукти в банці.
- Для безпечної консервації обирайте лише свіжі, міцні овочі без пошкоджень і з правильною текстурою.
Чимало людей займаються консервацією, аби насолоджуватися улюбленими фруктами й овочами весь рік. Втім, не всі знають, що існують продукти, які не варто консервувати, оскільки швидко псуються у банках чи навіть можуть бути небезпечними для здоров’я. Розповідаємо, що в жодному разі не можна консервувати.
Раніше ми розповідали, через яку сіль злітають кришки у консервації.
Молочні продукти
Молоко, йогурт, сир та інші молочні продукти не варто консервувати в домашніх умовах. Ці продукти швидко псуються, а в густій консистенції утворюються бактерії, які погано піддаються повній стерилізації.
Риба
Консервувати рибу в домашніх умовах – небезпечно через можливу наявність в ній гельмінтів, а також пуринових сполук, які є шкідливими для людей із захворюваннями суглобів і подагрою у період загострення.
Гриби
Гриби консервувати небезпечно через ризик розвитку ботулізму. Окрім цього, вони можуть містити токсини, які не знищуються при домашній стерилізації.
Огірки
Хоча огірки є одним з найпопулярніших овочів для консервації, для консервації підходять не всі. Не варто консервувати перезрілі або ж дуже великі огірки, оскільки вони зазвичай містять більше насіння і мають грубу шкірку. При консервації вони стануть жорсткими, втратять хрусткість і будуть гірчити.
Не підходять для консервації й огірки з гладкою шкіркою, без характерних “голочок”. Це салатні сорти огірків, які в разі консервації швидко розм’якають і можуть навіть вибухнути у банці.
Для консервації обирайте свіжі, молоді огірки середнього розміру з тонкою шкіркою – вони залишаться соковитими та хрусткими.
Помідори
Ще один популярний овоч для консервації – помідори. Втім, як і у випадку з огірками, не всі помідори підходять для консервації. Не варто консервувати:
- Великі та м’ясисті помідори, оскільки вони можуть втратити форму та текстуру при консервуванні. Втім, їх можна використати для приготування соусів, пасти або соку.
- Пошкоджені або зіпсовані плоди: тріщини, плями або гниття на помідорах можуть спричинити псування всієї банки.
- Плоди з білими жилками всередині: такі помідори гірчитимуть і не зберігатимуть свої смакові якості після консервування.
Вас також можуть зацікавити новини: