Ключові тези:
Підхід до зберігання яєць різниться залежно від частини світу – якщо європейці вважають, що їх можна зберігати не в холодильнику, то американці вбачають у цьому великий ризик підчепити сальмонелу. Розповідаємо, що з цього приводу думають експерти.
Раніше ми розповідали, які дев’ять продуктів категорично не можна зберігати на нижніх полицях холодильника.
Як пише наукове видання Popular Science, щоб зрозуміти відповідь на це запитання, потрібно розуміти будову самого яйця.
Яйце вкрите природним захисним шаром – кутикулою. Тонка плівка, в основному, складається з глікопротеїнів, а також незначної кількості вуглеводів і жирів. Вона перешкоджає проникненню в яйце бактерій через шкаралупу. Товщина кутикули залежить від віку та породи курки.
У 1970-х роках у США виникла практика мити яйця, адже американці почали боятися харчових інфекцій. Цей підхід також прижився також у Канаді, Японії та скандинавських країнах. У більшості ж країн Європи яйця не миють.
За словами доктора наук у галузі харчових технологій Брайана Куока Ле, миття яєць перед використанням допомагає знизити ризик потрапляння фекалій або забрудненого ґрунту з поверхні шкаралупи в їжу. Але є негативний ефект: миття видаляє кутикулу шкаралупи, роблячи яйце вразливим для проникнення бактерій. Експерт наголошує, що після миття яєць їх потрібно зберігати в холодильнику – це уповільнює ріст мікроорганізмів.
За словами Брайана Куока Ле, немиті яйця можна зберігати поза холодильником протягом кількох тижнів без ризику зараження, але робити це все ж не варто, адже кутикула може бути пошкоджена, навіть якщо зовні цього не видно неозброєним оком. У такому разі в яйце можуть проникнути бактерії, наприклад, сальмонела.
Докторка наук у галузі птахівництва й керівник Національного центру досліджень птахівництва США Діна Джонс радить зберігати всі яйця в холодильнику – миті й не миті. Вона наголошує, що це дозволяє уникнути інфекції.
“Сальмонела та інші патогени погано розвиваються за температури нижче +7°C. Тож зберігання яєць у холодильнику значно знижує ризики для харчової безпеки”, – підкреслює експертка.
Згідно з офіційним рекомендаціям управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA), зберігати яйця потрібно в оригінальному пакуванні в чистому холодильнику за температури +4°C або нижче.
Чимало людей побоюються, що зберігання в холодильнику погіршує якість яєць. Втім, усе якраз навпаки.
Діна Джонсз колегами провели дослідження, оцінюючи, як змінюється якість яєць за різних умов зберігання. З’ясувалося, що холодильник допомагає зберегти їхню свіжість.
“Через 15 тижнів зберігання в холодильнику яйця мали кращі показники якості жовтка, ніж яйця, що зберігалися за кімнатної температури менш ніж добу”, – розповіла Джонс.
Вас також можуть зацікавити новини:
Чи плануєте робити домашні заготовки на зиму? Тоді правильний вибір оцту для консервації – це…
Кабінет Міністрів України ухвалив важливе рішення, яке стосується програми "Зимова єПідтримка". Що потрібно знати учасникам…
Ветерани, переселенці, медики та освітяни зможуть орендувати квартири за зниженими цінами. Розповідаємо, як працюватиме програма…
Уряд запускає нову програму підтримки. Розповідаємо, хто з українців отримає по 5000 гривень і що…
8 липня у північних областях та на Вінниччині очікуються дощі, на решті територіях - без…
Слід пам'ятати, що Сонце непостійне, тому прогноз його активності може змінитися.