Новини

Що варто їсти при підвищеному тиску: кардіологи виділили ягоду з унікальним ефектом

Основні тези:

  • Чорниця містить велику кількість антоціанів — антиоксидантів, які покращують функцію судин, сприяють їх розслабленню і знижують артеріальний тиск.
  • Регулярне вживання чорниці може знизити систолічний тиск на 5 мм рт. ст., що суттєво зменшує ризик серцево-судинних хвороб.
  • Дикоросла чорниця корисніша за вирощену: у ній значно більше антиоксидантів і клітковини, що посилює її ефект для здоров’я судин.
  • Окрім впливу на тиск, чорниця покращує пам’ять, сповільнює старіння і насичує організм вітамінами C та K.

Ця ягода не лише смачна, а й здатна позитивно впливати на артеріальний тиск — це ідеальний вибір для літнього меню тих, хто страждає на гіпертонію. Йдеться про чорницю.

Раніше ми розповідали, які сім фруктів і овочів потрібно обов’язково вживати після 60.

У чому користь чорниці

Як розповів кардіолог, директор Програми структурного серця в Memorial Care Saddleback Medical Center Чен-Хан Чен виданню Parade, чорниця містить велику кількість антиціонінів, які покращують кровотік у судинах, знижуючи таким чином тиск.

“Це антиоксиданти з протизапальними властивостями. Вони покращують функцію ендотеліальних клітин у кровоносних судинах, що дозволяє судинам розслаблятися і сприяє кращому контролю тиску”, – наголосив медик.

Згідно з дослідженням 2019 року, опублікованим у медичному виданні The Journals of Gerontology, щоденне вживання чорниці може знижувати систолічний тиск (верхній показник) приблизно на 5 мм рт. ст. Цей показник є найважливішим для оцінки ризику серцево-судинних захворювань.

За словами дієтологині Софі Ловер, антоціаніни стимулюють вироблення оксиду азоту, що покращує кровотік. Окрім того, чорниця зменшує жорсткість артерій, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань.

Окрім цього, чорниця має й низку інших корисних властивостей:

  • бореться зі стресом;
  • сповільнює старіння;
  • покращує пам’ять;
  • забезпечує організм вітамінами C і K.

Скільки потрібно їсти чорниці щодня

Кардіолог Чен-Хан Чен радить вживати дві чашки ягід щодня.

Дієтологиня Софі Ловер зазначає, що почати варто хоча б з однієї чашки.

Для ще більшої користі експерти рекомендують обирати дикорослу чорницю, а не вирощену в домашніх умовах.

Саме дикоросла чорниця має вдвічі більшу антиоксидантну силу – у ній на 33 відсотки більше антоціанів і на 72 відсотки більше клітковини.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: здоровий раціон зниження тиску тиск чорниця

Новое на сайте

  • Новини

Держава “обрізає” пенсії: як обмеження зарплати і стажу коштують вам сотні тисяч (відео)

Ви сплачували внески з усієї зарплати, але отримаєте пенсію, розраховану лише з частини доходу. Як…

15/08/2025 15:45
  • Новини

Коли прибирати моркву, щоб вона була смачною і довго зберігалася – найсприятливіший час

Правильний та своєчасний збір моркви безпосередньо впливає на її смак, соковитість та термін зберігання. Якщо…

15/08/2025 14:47
  • Новини

Неймовірно смачний і ніжний торт на кефірі «Три склянки»: все змішали – і в духовку

Торт «Три склянки» - це справжня знахідка для тих, хто любить прості та смачні домашні…

15/08/2025 13:34
  • Новини

Як отримати землю учаснику бойових дій: які обмеження встановлені в Україні

Учасники бойових дій та особи, прирівняні до них, мають право на першочергове безоплатне отримання земельних…

15/08/2025 12:37
  • Новини

Частині споживачів доведеться додатково заплатити за газ майже 900 гривень: що це за платіж

Українці, які користуються газом, вже почали отримувати нові платіжки. Сумма до сплати може коливатися від…

15/08/2025 11:31
  • Новини

Працюючим пенсіонерам загрожує утримання виплат: кому доведеться повернути частину пенсії державі

Багато пенсіонерів навіть не підозрюють, що у певних випадках їм доведеться повернути частину вже отриманої…

15/08/2025 10:22