Новини

Що варто їсти при підвищеному тиску: кардіологи виділили ягоду з унікальним ефектом

Основні тези:

  • Чорниця містить велику кількість антоціанів — антиоксидантів, які покращують функцію судин, сприяють їх розслабленню і знижують артеріальний тиск.
  • Регулярне вживання чорниці може знизити систолічний тиск на 5 мм рт. ст., що суттєво зменшує ризик серцево-судинних хвороб.
  • Дикоросла чорниця корисніша за вирощену: у ній значно більше антиоксидантів і клітковини, що посилює її ефект для здоров’я судин.
  • Окрім впливу на тиск, чорниця покращує пам’ять, сповільнює старіння і насичує організм вітамінами C та K.

Ця ягода не лише смачна, а й здатна позитивно впливати на артеріальний тиск — це ідеальний вибір для літнього меню тих, хто страждає на гіпертонію. Йдеться про чорницю.

Раніше ми розповідали, які сім фруктів і овочів потрібно обов’язково вживати після 60.

У чому користь чорниці

Як розповів кардіолог, директор Програми структурного серця в Memorial Care Saddleback Medical Center Чен-Хан Чен виданню Parade, чорниця містить велику кількість антиціонінів, які покращують кровотік у судинах, знижуючи таким чином тиск.

“Це антиоксиданти з протизапальними властивостями. Вони покращують функцію ендотеліальних клітин у кровоносних судинах, що дозволяє судинам розслаблятися і сприяє кращому контролю тиску”, – наголосив медик.

Згідно з дослідженням 2019 року, опублікованим у медичному виданні The Journals of Gerontology, щоденне вживання чорниці може знижувати систолічний тиск (верхній показник) приблизно на 5 мм рт. ст. Цей показник є найважливішим для оцінки ризику серцево-судинних захворювань.

За словами дієтологині Софі Ловер, антоціаніни стимулюють вироблення оксиду азоту, що покращує кровотік. Окрім того, чорниця зменшує жорсткість артерій, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань.

Окрім цього, чорниця має й низку інших корисних властивостей:

  • бореться зі стресом;
  • сповільнює старіння;
  • покращує пам’ять;
  • забезпечує організм вітамінами C і K.

Скільки потрібно їсти чорниці щодня

Кардіолог Чен-Хан Чен радить вживати дві чашки ягід щодня.

Дієтологиня Софі Ловер зазначає, що почати варто хоча б з однієї чашки.

Для ще більшої користі експерти рекомендують обирати дикорослу чорницю, а не вирощену в домашніх умовах.

Саме дикоросла чорниця має вдвічі більшу антиоксидантну силу – у ній на 33 відсотки більше антоціанів і на 72 відсотки більше клітковини.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: здоровий раціон зниження тиску тиск чорниця

Новое на сайте

  • Новини

Пенсійний фонд вимагає повернення грошей: кого зобов’яжуть віддати частину пенсії

Частина пенсіонерів муситиме повернути Пенсійному фонду вже отриману пенсію. У зв'язку з чим пенсійні виплати…

28/06/2025 12:22
  • Новини

Волонтерський центр видає продуктові набори: як отримати гуманітарну допомогу

Жителі одного з українських міст, які належать до найвразливіших категорій, можуть отримати гуманітарну допомогу у…

28/06/2025 10:20
  • Новини

Які номери використовують телефонні аферисти – краще не піднімати слухавку

Шахрайські схеми постійно змінюються. Чим більше людей дізнаються, як працюють зловмисники, тим більше шансів, що…

28/06/2025 09:12
  • Новини

Пенсіонери можуть втратити пенсію за три місяці, якщо не подадуть заяву до Пенсійного фонду

Для пенсіонерів існує негласне правило "90 днів", чому саме протягом цього часу потрібно подати заяву…

28/06/2025 06:34
  • Новини

Погода на вихідні 28-29 червня: знову спека чи прийдуть дощі

Спека чи зливи? Чого очікувати українцям у суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.

27/06/2025 23:35
  • Новини

Магнітні бурі в суботу, 28 червня

Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

27/06/2025 23:01