Новини

Зміцнять серце та нормалізують тиск: сім фруктів і овочів, які обов’язково потрібно їсти після 60

Літо – найкращий час для того, щоб підтримати здоров’я серця без ліків. Деякі сезонні овочі та фрукти містять речовини, які допомагають нормалізувати артеріальний тиск і зміцнити судини. Розповідаємо про сім найкорисніших продуктів, які варто додати до раціону вже зараз.

Раніше ми розповідали, чи справді мед корисніший, ніж цукор.

Як наголошує дієтологиня Шеррі Грей у коментарі видання про здоров’я Verywell, обирати краще місцеві, а не імпортні продукти, адже вони містять багато поживних речовин і є досить доступними в сезон.

Сім найкорисніших фруктів і овочів для підтримки здоров’я серця й судин

Помідори

Помідори багаті калієм, вітаміном С і фолієвою кислотою – ці речовини допомагають знизити рівень гомоцистеїну, тобто ризик серцевих захворювань.

Чорниця

Чорниця містить антоціанами – це антиоксидантами, які ефективно борються з окислювальним стресом і запаленням, також зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань.

А завдяки високій кількості клітковини, регулярне вживання чорниці допомагає також контролювати холестерин.

Персики

Персики містить калій, вітамін С, клітковина і бета-каротин. Ці речовини знижують артеріальний тиск, покращують рівень холестерину й зменшують ризик серцевих захворювань. Після перетворення в організмі на вітамін А бета-каротин забезпечує додатковий захист серця.

Абрикоси

Абрикоси містять необхідні для здоров’я серця та судин антиоксиданти, клітковину, вітаміни A, B і C, а також фенольні сполуки й каротиноїдіви.

Ну а пектин в їхньому складі покращує травлення й зменшує ризики закрепів.

Кавун

Калій, клітковина, лікопін і L-цитрулін – речовини, які містить кавун, і які нормалізують артеріальний тиск і знижують ризик серцево-судиннихзахворювань.

Цукіні

Цукіні та інші кабачки містять багато калію, який є ключовою речовиною для контролю артеріального тиску і зниження ризику інсульту та серцевих захворювань.

Вітамін С і клітковина в складі цукіні допомагають травленню і виводять поганий холестерин із крові.

Полуниця

Згідно із дослідженням, проведеним у 2021 році, регулярне вживання полуниці покращує кардіометаболічні фактори ризику та резистентність до інсуліну.

Антиоксиданти та вітамін С, які містить полуниця, допомагають боротися з вільними радикалами, знижуючи ризик серцевих захворювань.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Вісім категорій пенсіонерів держава звільнила від оплати комуналки: хто потрапив у список

Деякі категорії пенсіонерів в Україні можуть скористатися пільговою системою оплати житлово-комунальних послуг, яка передбачає 100%…

04/11/2025 05:31
  • Новини

В Україні стартує другий етап базової соціальної допомоги: що зміниться для українців

На другому етапі соціальної реформи допомогу отримає більша кількість сімей. Пенсійний фонд розширює пілотний проект.

04/11/2025 05:00
  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 4 листопада

4 листопада в Україні переважатиме прохолодна погода.

03/11/2025 23:18
  • Статті

Моє життя на пенсії: мед, сушені яблука та найкращі коробки для відправлень

Мені 62 роки, і коли я вийшов на пенсію, найбільше мене лякала не тиша, а…

03/11/2025 23:07
  • Новини

Магнітні бурі у вівторок, 4 листопада 2025 року: до Землі йде корональний викид маси

Серія сонячних спалахів класу M, що сталася 3 листопада, відправила в космос корональний викид маси.

03/11/2025 22:58
  • Новини

Незвичайна квашена капуста: спробуйте варіант із гарбузом та ароматними травами

Спробуйте оновити класичний рецепт - додайте в квашену капусту трохи гарбуза. Результат здивує і зовнішнім…

03/11/2025 21:54