Новини

Зміцнять серце та нормалізують тиск: сім фруктів і овочів, які обов’язково потрібно їсти після 60

Літо – найкращий час для того, щоб підтримати здоров’я серця без ліків. Деякі сезонні овочі та фрукти містять речовини, які допомагають нормалізувати артеріальний тиск і зміцнити судини. Розповідаємо про сім найкорисніших продуктів, які варто додати до раціону вже зараз.

Раніше ми розповідали, чи справді мед корисніший, ніж цукор.

Як наголошує дієтологиня Шеррі Грей у коментарі видання про здоров’я Verywell, обирати краще місцеві, а не імпортні продукти, адже вони містять багато поживних речовин і є досить доступними в сезон.

Сім найкорисніших фруктів і овочів для підтримки здоров’я серця й судин

Помідори

Помідори багаті калієм, вітаміном С і фолієвою кислотою – ці речовини допомагають знизити рівень гомоцистеїну, тобто ризик серцевих захворювань.

Чорниця

Чорниця містить антоціанами – це антиоксидантами, які ефективно борються з окислювальним стресом і запаленням, також зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань.

А завдяки високій кількості клітковини, регулярне вживання чорниці допомагає також контролювати холестерин.

Персики

Персики містить калій, вітамін С, клітковина і бета-каротин. Ці речовини знижують артеріальний тиск, покращують рівень холестерину й зменшують ризик серцевих захворювань. Після перетворення в організмі на вітамін А бета-каротин забезпечує додатковий захист серця.

Абрикоси

Абрикоси містять необхідні для здоров’я серця та судин антиоксиданти, клітковину, вітаміни A, B і C, а також фенольні сполуки й каротиноїдіви.

Ну а пектин в їхньому складі покращує травлення й зменшує ризики закрепів.

Кавун

Калій, клітковина, лікопін і L-цитрулін – речовини, які містить кавун, і які нормалізують артеріальний тиск і знижують ризик серцево-судиннихзахворювань.

Цукіні

Цукіні та інші кабачки містять багато калію, який є ключовою речовиною для контролю артеріального тиску і зниження ризику інсульту та серцевих захворювань.

Вітамін С і клітковина в складі цукіні допомагають травленню і виводять поганий холестерин із крові.

Полуниця

Згідно із дослідженням, проведеним у 2021 році, регулярне вживання полуниці покращує кардіометаболічні фактори ризику та резистентність до інсуліну.

Антиоксиданти та вітамін С, які містить полуниця, допомагають боротися з вільними радикалами, знижуючи ризик серцевих захворювань.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Тисячі вчителів у 2025 році отримають додаткові виплати: що змінила постанова Кабміну

Уряд пообіцяв освітянам до кінця року доплати за важкі умови праці. Розповідаємо, що отримають вчителі…

19/09/2025 05:00
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 19 вересня

19 вересня температура повітря поступово підніметься.

18/09/2025 23:47
  • Новини

З 1 жовтня Нацбанк з обороту виводить ще одну монету

З 1 жовтня 2025 року Національний банк України почне поетапно вилучати з обігу ще одну…

18/09/2025 22:59
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 19 вересня 2025 року: чи варто турбуватися

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

18/09/2025 21:59
  • Статті

Секрет чистого салону вашого Ford Focus

Ви думали, як невелика деталь може змінити ваш досвід водіння? Якісні килимки для Ford Focus…

18/09/2025 21:47
  • Статті

Гуманітарна допомога для українців: заявку можуть подати і ВПО, і місцеві жителі

Підтримка доступна кожному: отримати гуманітарну допомогу для українців тепер можна онлайн через платформу «ЄДопомога».

18/09/2025 20:59