Понеділок, 16 Червня, 2025
ГоловнаНовиниЧи справді мед корисніший, ніж цукор: що додати до чаю, щоб не...

Чи справді мед корисніший, ніж цукор: що додати до чаю, щоб не нашкодити здоров’ю

Этот материал также доступен на русском языке
Чи справді варто відмовитися від цукру на користь меду? Чим відрізняються дія цих підсолоджувачів на організм, і що радять вживати експерти.

Багато хто вважає мед здоровішою альтернативою цукру, особливо коли йдеться про чай. Але чи дійсно це так? Розповідаємо, у чому користь меду та чи справді варто замінити ним цукор.

Раніше ми розповідали, що корисніше: грецький йогурт чи сметана.

Як стверджують експерти медичного видання Verywell Health, хоча мед має більше корисних властивостей, ніж цукор, вживати його також потрібно дозовано.

Цукор чи мед: що поживніше

Мед містить більше калорій, ніж цукор (64 калорії на столову ложку проти 45 калорій), але і більше корисних для організму речовин, зокрема:

  • невелику кількість білка, вітамінів групи В, вітаміну С і мінералів, таких як магній, фосфор і цинк, яких взагалі немає у цукрі;
  • антиоксиданти, які підтримують здорову роботу серця;
  • на відміну від цукру, який складається із сахарози, мед містить глюкозу й фруктозу, і має нижчий глікемічний індекс, що призводить до повільнішого підвищення рівня цукру в крові.

Користь меду для здоров’я

Існує безліч видів меду й він може відрізнятися за властивостями, залежно від типу та регіону походження. Втім, згідно з дослідженнями, основними його перевагами для здоров’я є:

  • Захист серця: мед може допомогти знизити загальний холестерин, холестерин ліпопротеїдів низької щільності (так званий «поганий» холестерин) і тригліцериди, тобто знизити ризик серцевих захворювань. Найкраще для цього підходить мед з конюшини.
  • Регуляція рівня цукру в крові: через свій низький або середній ГІ мед не викликає підвищення рівня цукру в крові так само як цукор. Втім, різниця мінімальна.
  • Контроль ваги: деякі невеликі клінічні дослідження показали, що заміна меду білим цукром може допомогти прискорити втрату ваги. Але йдеться про сирий (необроблений) мед.
  • Загоєння ран: мед має антибактеріальні властивості. Мед манука — найкращий вибір для обробки ран. Він блокуватиме запалення й сприятиме загоєнню. Окрім цього, він ефективний проти бактерій, стійких до антибіотиків.
  • Онкологічні ускладнення: мед може допомогти мінімізувати побічні ефекти лікування раку, такі як біль у роті при виразках та втрата ваги. Найкраще для цього обирати лісовий, чебрецевий чи конюшиновий мед, але не меду манука.
  • Інфекції верхніх дихальних шляхів: мед, зокрема гречаний, зменшує нічний кашель і допомагає впоратися із симптомами застуди.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні