Вівторок, 10 Червня, 2025
ГоловнаНовиниВарені яйця: корисний продукт чи ризик для здоров’я

Варені яйця: корисний продукт чи ризик для здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Яйця – доступне джерело білка, яке часто радять включати до раціону. Втім, лікарі попереджають, до у певних випадках варені яйця можуть шкодити здоров'ю.

Варені яйця є популярною стравою для сніданку – і цілком виправданою, адже містять необхідні для організму антиоксиданти, вітаміни групи B та холін. Розповідаємо, у чому користь варених яєць і кому їх їсти не можна через можливі ризики для здоров’я.

Раніше ми розповідали, як визначити неякісне масло.

Користь варених яєць для здоров’я

Як пише американське видання USA Today з посиланням на сертифікованого фахівця з ожиріння та контролю ваги, а також ліцензованого дієтолога-нутриціолога Джеремі О’Ніла, оскільки під час приготування варених яєць не потрібно використовувати олії чи жири, такий варіант приготування яєць вважається одним з найздоровіших.

До користі варених яєць також можна віднести:

  • Низька калорійність. Одне велике варене яйце містить 72 калорії, майже 5 грамів жиру та близько 1,5 грамів насичених жирів.
  • Поживну цінність. Жовток є джерелом вітаміну A, вітамінів групи В, рибофлавіну, фолатів, заліза і цинку. Також яйця є одним з найкращих джерел холіну – мінералу, який особливо важливий для вагітних, оскільки сприяє виробленню ацетилхоліну, що допомагає м’язовим скороченням.
  • Хороше джерело білка. В одному великому вареному яйці міститься близько 6-7 грамів білка. Хоча тут варто пам’ятати, що добова норма споживання білка є значно більшою. За даними експертного медичного видання Harvard Health, рекомендована добова норма споживання білка для дорослих становить щонайменше 0,8 грама білка на кілограм ваги.

Скільки яєць можна їсти щодня

За словами Джеремі О’Ніла, за умови збалансованого харчування більшість людей може їсти два – три варені яйця на день.

Кому не можна їсти варені яйця через ризики для здоров’я

Втім, є люди, для яких вживання варених яєць може становити ризики для здоров’я. Це люди з високим рівнем холестерину. Одне велике яйце має приблизно 200 міліграмів харчового холестерину, що може становити ризики для здоров’я, якщо холестерин і так підвищений. Тож у такому разі вживання варених яєць потрібно обмежити чи і зовсім відмовитися від них. Але чи доцільно це робити, варто порадитися зі своїм лікарем.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні