П’ятниця, 6 Червня, 2025
ГоловнаДачаУрожай яблук добре збережеться до наступного врожаю: від чого залежить їхня лежкість

Урожай яблук добре збережеться до наступного врожаю: від чого залежить їхня лежкість

Этот материал также доступен на русском языке
Немає нічого кращого за соковите яблуко посеред зими. Але для цього важливо знати, як підвищити лежкість яблук. Секретами поділився експерт.

Важливим показником, що визначає лежкість яблук, є їхній мінеральний склад, зокрема, вміст у тканинах кальцію. Тому в період вирощування, особливо в перші 5-7 тижнів росту, коли плоди набирають основну кількість кальцію, необхідно створювати умови, що забезпечують високий вміст цього елемента в ґрунті.

Раніше ми розповідали, як отримати хороший урожай винограду: чи потрібно залишати листя на пасинках.

Низький вміст кальцію зазвичай спостерігається в яблуках, вирощених на кислих, піщаних ґрунтах, з близьким заляганням галечників (пухкої крупноуламкової осадової породи, що складається переважно з гальки з домішкою піску, алевриту, глини) і ґрунтових вод, за тривалого дефіциту або надлишку вологи в ґрунті. Поглинанню корінням кальцію перешкоджає підвищена концентрація в ґрунтовому розчині катіонів калію, магнію, натрію, яка створюється внаслідок внесення завищених доз добрив.

У плодах, знятих з молодих дерев або тих, що зазнали омолоджувальної обрізки, кальцію міститься дуже мало, і саме тому вони відрізняються підвищеною сприйнятливістю до хвороб. Закладати на зберігання яблука з таких дерев недоцільно.

У разі, коли не вдається виростити яблука з достатнім вмістом кальцію, вдаються до передзбиральної або післязбиральної обробки їх водними розчинами харчового хлориду кальцію. Чотири-п’ять передзбиральних обробок (обприскувань) таким розчином у концентрації 0,5-0,7 відсотка з інтервалом 12-15 днів не лише підвищують кількість кальцію в плодах, а й сповільнюють їх дозрівання, подовжують передзбиральний період.

Післязбиральну обробку бажано проводити в день знімання плодів або не пізніше ніж через 2 дні 2-, 4-відсотковим розчином харчового хлориду кальцію зануренням або зрошенням плодів. Післязбиральна обробка харчовим хлоридом кальцію дає змогу подовжити термін зберігання яблук до трьох місяців.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні