Підвищити врожайність легко, якщо знати кілька простих правил. Розповідаємо, що та з якими овочами потрібно зробити.
Раніше ми розповідали, як правильно саджати цибулю, щоб вона не пустила стрілки.
Томати
Покращити приживлюваність рослин і розсади, зокрема томату і всього, що піддається пікіровці, можна за допомогою хвойного відвару. Томати після позакореневого підживлення дають високі врожаї в більш ранні терміни.
А готують хвойний відвар таким чином. Молоду соснову хвою з гілочками витримують не менше тижня в темному місці при температурі 2-5 градусів (обов’язково). Потім подрібнюють, висипають у відро або каструлю, заливають водою з розрахунку 1:2 і кип’ятять 5 хвилин.
Через добу охолоджений і проціджений відвар розбавляють водою у співвідношенні 1:3.
Обробляють томати лише один раз за сезон у період бутонізації. Поливати під корінь не можна.
Також можна використовувати аптечний хвойний екстракт для ванн: столова ложка на літр води. Головне, щоб це був саме хвойний екстракт, а не ароматизована вода із запахом хвойного шампуню.
Буряк
Для того щоб уникнути ураження столового буряка буряковою нематодою, обов’язковим є суворе дотримання сівозміни.
- Не слід розміщувати буряки після культур, які також є рослинами-господарями нематоди, а саме: після всіх видів капусти, цукрового та кормового буряка, ріпаку, гірчиці, редьки.
- Краще висівати столові буряки після огірків, цибулі, томатів, перцю, баклажанів, картоплі, бобових.
- У сівозміні буряк можна вирощувати на одній ділянці з морквою. Повертати їх на колишнє місце бажано не раніше, ніж через 4-5 років.
Зелений горошок
Якщо стручок зеленого горошку став світлим і щільним, а також на ньому утворилася біла сітка – це означає, що він перезрів, а самі горошини стали твердими і несмачними. Перезрілі стручки (якщо не потрібно збирати на насіння) краще видалити, оскільки вони затримують дозрівання нових зав’язей.
Картопля
Народний спосіб визначення найкращого ґрунту під картоплю. Для цього 4 листки черемхи заварюють склянкою окропу. У остиглий настій кидають грудочку землі з ділянки.
За отриманим кольором суміші легко визначити, яку кислотність має ґрунт: червоні відтінки – ґрунт кислий, зеленуватий колір вкаже на слабокисле середовище, яке є ідеальним для картоплі, синій тон позначить нейтральну кислотність.
Часник
Інфекції та захворювання, ознаки виродження часнику передаються з покоління в покоління саме через зубчики. Тому озимий часник весь свій сортовий генофонд концентрує в повітряних цибулинах для оздоровлення сорту, а ось хвороби в них не проникають.
Вас також можуть зацікавити новини: