Рецепт паски на Великдень досить простий, проте є один компонент, який варто додати для смаку і того, аби паска якомога довше залишалася свіжою.
Раніше ми розповідали, як спекти паску на олександрійському тісті.
Інгредієнти:
- 250 мл молока,
- 30 г пресованих дріжджів,
- 175 г цукру,
- 120 г вершкового масла,
- 1 столова ложка рослинної олії,
- 2 яйця,
- 4 яєчні жовтки,
- 50 г сметани (15-20%),
- 2 чайні ложки ванільного екстракту,
- 15 г коньяку,
- 1/2 чайної ложки солі,
- 750 г борошна (з вмістом білка не нижче 10,5%).
- Начинка: 200 г родзинок, 30 г коньяку.
Розмір форм: діаметр – 11 см; висота – 10 см; діаметр – 8,5 см, висота – 9 см; діаметр – 7 см, висота – 9 см.
Приготування:
- Родзинки заливаємо гарячою водою на 10 хвилин, обсушуємо і заливаємо коньяком. Краще зробити це напередодні – за ніч вони стануть м’якими та ароматними.
- У теплому молоці (30-35 градусів) розчиняємо дріжджі, додаємо 250 г борошна і перемішуємо до однорідності. Виходить негуста опара. Накриваємо та залишаємо в теплому місці на 40 хвилин.
- Поки підходить опара, готуємо здобу. У мисці змішуємо яйця, жовтки, сметану, сіль, олію, ванільний екстракт і весь цукор. Збиваємо міксером на середній швидкості до легкого освітлення маси. Коли цукор майже розчинився, додаємо коньяк. Не бійтеся додавати спиртне, воно випаровується, залишається аромат і випічка довго не черствіє.
- До опари, що підійшла, вливаємо здобну суміш і додаємо решту борошна – все відразу. Вимішуємо тісто у мисці: спочатку ложкою, потім рукою. Воно виходить м’яким і трохи липким – так і має бути. На цьому етапі місити 7-10 хвилин. Залишаємо на півгодини.
- Тепер додаємо вершкове масло – м’яке, але не розтоплене. Вмішуємо його порціями, добре з’єднуючи з тістом. На це йде 10-15 хвилин.
- Коли масло повністю вмісили, тісто накриваємо і залишаємо в теплому місці на 1 годину. Потім вмішуємо родзинки, обвалявши їх злегка в борошні – так вони краще розподіляться в тісті і не випадуть при формуванні.
- Ділимо його на порції – по 425 г, 225 г і 150 г. Формуємо кульки, підтягуючи краї всередину, і укладаємо у форми. Даємо підійти ще 1 годину.
- Випікаємо при 170 градусах: маленькі паски – 30 хвилин, середні – 35, великі – до 45. Верх за необхідності прикриваємо пергаментом.
Готові паски – м’які, еластичні, з гарною волокнистою структурою. Не осідають і довго залишаються свіжими.
Уточнення. Якщо ви захочете збільшити порцію і зробити тісто не на склянку, а на 0,5 л або 1 л молока, то для кращого вимішування тісто краще розділити на частини. Так вам буде набагато легше, та й тісто вийде повітряніше.
Вас також можуть зацікавити новини: