Новини

Яка олія корисніша – рафінована або нерафінована: як вибрати якісний продукт

Як перевірити продукт та яку олію обрати для різних цілей, розповів Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1.

Рафінована або нерафінована олія – ​​у чому різниця

Рафінована соняшникова олія – продукт, що пройшов глибоке очищення. З плюсів – він позбавився всіх забруднень. З мінусів – він також залишився без більшості корисних речовин.

Рафіновану олію легко відрізнити за світлим кольором, майже відсутнім ароматом і смаком. Тому воно відмінно підходить для смаження. Тим більше, що має високу температуру димлення – 230°C. Однак вітамінів та корисних елементів там майже немає.

Читайте також: В Україні заборонили пальмову олію в дитячому харчуванні та молочних продуктах: що зміниться?

Нерафінована олія багата за складом, темніша за кольори, має насичений смак і аромат. Вона корисна для заправки салатів. Але для смаження не підходить, адже має значно нижчу температуру димлення – 107°C. При цьому також гине більшість корисних речовин.

Як вибрати якісну олію: тест від Костянтина Грубича

Костянтин Грубич закликає читати етикетку. На ній має бути зазначено ДСТУ 4492:2005. Це свідчить про те, що олія відповідає стандартам якості.

Олія повинна бути прозорою і не містити сторонніх домішок. Щоб перевірити, чи немає у продукті води, експерт радить провести простий тест. Достатньо до невеликої кількості олії додати кухонної солі. Якщо сіль розчиниться, це означає, що є вода. У якісному маслі сіль осяде на дно посудини.

Як зберігати олію

За словами Костянтина Грубича, найкраще зберігається соняшникова олія у темній скляній тарі. На жаль, у продажу така зустрічається рідко, і ціна її буде значно вищою. Тому, якщо купуєте продукт у пластиковій тарі, не робіть великих запасів. Адже в ній згодом олія може зіпсуватися.

Читайте також: Експерти назвали олію, яку не можна використовувати для смаження – це дуже шкідливо для здоров’я

Для нетривалого зберігання вибирайте темні прохолодні приміщення, у які не потрапляють прямі сонячні промені. Максимальний термін зберігання три місяці.

Джерело: ТСН

Новое на сайте

  • Новини

Яка цибуля найкорисніша: вибираємо найбільш підходящу цибулю для імунітету та судин

Біла, жовта або фіолетова цибуля — яка з них корисніша? Дієтологи пояснюють, як правильно використовувати…

05/10/2025 19:58
  • Статті

Чи варто вірити снам: що каже православ’я

Що таке сновидіння? Священик відповідає на складне питання про духовну природу снів.

05/10/2025 18:31
  • Статті

Поради колекціонерам та любителям старовини: відповідаємо на ваші листи

Що робити зі старим самоваром, підсклянником із богатирями чи бабусиним буфетом? Ми відповідаємо на запитання…

05/10/2025 17:58
  • Статті

Чому постійно хочеться їсти: 7 прихованих причин, про які ви не здогадувались

Ви помічаєте, що знову хочеться їсти, хоча ситно пообідали лише півгодини тому? Надмірно підвищений апетит…

05/10/2025 16:27
  • Новини

Чи можна втратити пенсію, якщо працюєш: роз’яснення Пенсійного фонду

В Україні пенсіонери, що працюють, — звичайне явище. Але чи можна одночасно отримувати пенсію та…

05/10/2025 15:56
  • Новини

На Одещині зіграла весілля пара переселенців, яким за 70: “Дуже радий дружині”

На Одещині зіграли весілля переселенці з Донецької області. Молодятами стали – 83-річний Олексій та 75-річна…

05/10/2025 14:59