Новини

Яка олія корисніша – рафінована або нерафінована: як вибрати якісний продукт

Як перевірити продукт та яку олію обрати для різних цілей, розповів Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1.

Рафінована або нерафінована олія – ​​у чому різниця

Рафінована соняшникова олія – продукт, що пройшов глибоке очищення. З плюсів – він позбавився всіх забруднень. З мінусів – він також залишився без більшості корисних речовин.

Рафіновану олію легко відрізнити за світлим кольором, майже відсутнім ароматом і смаком. Тому воно відмінно підходить для смаження. Тим більше, що має високу температуру димлення – 230°C. Однак вітамінів та корисних елементів там майже немає.

Читайте також: В Україні заборонили пальмову олію в дитячому харчуванні та молочних продуктах: що зміниться?

Нерафінована олія багата за складом, темніша за кольори, має насичений смак і аромат. Вона корисна для заправки салатів. Але для смаження не підходить, адже має значно нижчу температуру димлення – 107°C. При цьому також гине більшість корисних речовин.

Як вибрати якісну олію: тест від Костянтина Грубича

Костянтин Грубич закликає читати етикетку. На ній має бути зазначено ДСТУ 4492:2005. Це свідчить про те, що олія відповідає стандартам якості.

Олія повинна бути прозорою і не містити сторонніх домішок. Щоб перевірити, чи немає у продукті води, експерт радить провести простий тест. Достатньо до невеликої кількості олії додати кухонної солі. Якщо сіль розчиниться, це означає, що є вода. У якісному маслі сіль осяде на дно посудини.

Як зберігати олію

За словами Костянтина Грубича, найкраще зберігається соняшникова олія у темній скляній тарі. На жаль, у продажу така зустрічається рідко, і ціна її буде значно вищою. Тому, якщо купуєте продукт у пластиковій тарі, не робіть великих запасів. Адже в ній згодом олія може зіпсуватися.

Читайте також: Експерти назвали олію, яку не можна використовувати для смаження – це дуже шкідливо для здоров’я

Для нетривалого зберігання вибирайте темні прохолодні приміщення, у які не потрапляють прямі сонячні промені. Максимальний термін зберігання три місяці.

Джерело: ТСН

Новое на сайте

  • Новини

Кислий сир – не вирок: ідеальна запіканка з «проблемного» продукту

Кислий сир – не привід викидати продукт. За допомогою простого трюку та доступних інгредієнтів можна…

06/07/2025 11:58
  • Новини

Пенсії як привілеї: чому кожен п’ятий українець отримує особливі виплати

В Україні майже кожен п'ятий пенсіонер отримує виплати за спеціальним законодавством. Але вже незабаром система…

06/07/2025 10:59
  • Новини

Новий урожай українських кавунів вже у продажу: чому дорого і що буде далі

Українські фермери розпочали збір кавунів, але поки що врожай продають за підвищеною ціною. Чому кавуни…

06/07/2025 09:54
  • Статті

Посилка з міною: як херсонець урятував себе від вірної смерті

Отримати повідомлення про посилку - буденність. Але в умовах війни це навіть може стати смертельною…

06/07/2025 08:59
  • Статті

Як повернути пенсію, якщо не пройшли ідентифікацію вчасно

Через прострочену ідентифікацію чи неактивний рахунок тисячі пенсіонерів-ВПО залишилися без виплат. Нова ухвала Кабміну дозволяє…

06/07/2025 07:47
  • Новини

Чи можна не працювати під час повітряної тривоги і отримувати зарплату

Чи має право роботодавець вимагати від працівника виконувати свою роботу під час повітряної тривоги?

06/07/2025 06:34