Новини

Листопадові турботи на дачі: зберігаємо врожай та готуємо теплицю до зими

Раніше ми писали, найвдаліші дати для посадки озимих цибулі та часнику в листопаді.

Усі роботи на городі, як правило, завершуються ще до настання передзим’я. Уже посіяні підзимові культури: кріп, морква, редис.

Насіння, закладене в ґрунт, буде захищене під сніговою ковдрою, а навесні ці рослини випередять у зростанні навіть найперші ярові посіви. Всі зимуючі грядки перекопані, що дозволить їм очиститися за зиму від шкідників, бур’янів та хвороб, а також накопичити вологу, так потрібну для весняного росту. Увесь сад та город ретельно очищено від рослинних залишків, які переміщено до компостної купи.

Основне завдання на дачі в листопаді – забезпечити безпечне зберігання врожаю: овочів, картоплі та інших продуктів, а також подбати про їхню переробку та зберігання. На початку зими важливо зайнятися консервацією теплиці. Якщо вона розбірна, краще розібрати її, щоб ґрунт усередині піддавався природним впливам – дощам та снігу. Це дозволить йому зимувати в умовах, наближених до природних.

У таких умовах у ґрунті будуть відбуватися процеси, аналогічні тим, що відбуваються на відкритих ділянках. За зиму ґрунт самоочиститься та відновиться, що позбавить від необхідності регулярно його замінювати. Потрібно також пам’ятати про періодичну дезінфекцію теплиць, парників, а також місць зберігання овочів – льохів та підвалів.

Для цього внутрішню поверхню, або хоча б основні деталі конструкції, слід обробити розчином хлорного вапна. Розчин готують так: у 10 літрах води розводять 400 г хлорного вапна і настоюють 2-4 години. При використанні парника для дорощування цвітної капусти, після дезінфекції до закладання її в парник повинно пройти не менше двох тижнів.

Дорощують цвітну капусту в парнику наступним чином. При прибиранні цвітну капусту висмикують разом з корінням. У листопаді на дачі, з настанням стійкої холодної погоди, капусту висаджують в глибокий парник. Для цього в парнику викопують котлован, землю складають поряд з парників, вона стане в нагоді навесні.

В парнику проводять поперечні борозенки, які проливають водою. Коли вода вбереться в землю, капусту висаджують і присипають землею до перших листків. Дорощування проводять в темряві, тому парник закривають щитами і утеплюють солом’яними матами або рогожею.

При сильних морозах для кращого утеплення можна додати тирсу або опале листя. Якщо відкрити таке сховище цвітної капусти через 1-1,5 місяця, то капусти буде як свіжа, а головки її в 2-3 рази стануть вагомішими. Збільшення ваги капусти відбувається за рахунок внутрішніх резервів, які знаходяться в листках і качані.

Таким же чином можна дорощувати цвітну капусту в підвалі. Там капусту потрібно прикопати у вологу землю і дотримуватися плюсову температуру, при необхідності утеплюючи рослини.

Вас також можуть зацікавити новини:

 

Новое на сайте

  • Статті

Як створити унікальну атмосферу за допомогою тротуарної плитки

Коли ми думаємо про благоустрій простору - двору, площі, вхідної групи або тераси, - зазвичай…

27/11/2025 22:49
  • Новини

Хмари над усією Україною: якою буде погода в регіонах 28 листопада

Нічні опади і м'який день. Синоптики опублікували прогноз на п'ятницю.

27/11/2025 22:30
  • Новини

Кінець осені під знаком бур: прогноз на 28 листопада і поради для метеочутливих людей

Вчені попереджають про коливання магнітного поля. Як зміниться самопочуття метеозалежних людей і чи будуть проблеми…

27/11/2025 21:30
  • Новини

Тисячу Зеленського” вже отримали 3.5 мільйони українців: на що переважно тратять гроші

У Мінсоцполітики розповіли, як йдуть виплати у межах програми “Зимова допомога”, та скільки заявок вже…

27/11/2025 20:30
  • Новини

Що приховують позначки на етикетках популярних продуктів: чи можна їм вірити

Що насправді означають написи «Без цукру» та «знежирений»? Чи можна ці маркування вважати чесними?

27/11/2025 19:30
  • Новини

Що спекти на сковороді без світла: найсмачніші пухкі коржики на кефірі – розметуть за хвилини

Коли немає електрики або просто не хочеться вмикати духовку, на виручку приходять прості страви, які…

27/11/2025 19:00