No menu items!
П’ятниця, 11 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниЯк правильно визначати водоносний горизонт під час буріння свердловини

Як правильно визначати водоносний горизонт під час буріння свердловини

У будь-якому випадку буріння свердловини на воду біля приватного будинку має розпочинатися з чіткого визначення потреб та побажань власника до такого джерела води, а також реальних потреб та способу експлуатації свердловини надалі.

Саме від цього залежать орієнтовні розрахунки та вибір водоносного горизонту, вода з якого б відповідала певним вимогам. Щоб автономне постачання води до будинку та інших споруд на території власника працювало безперебійно та злагоджено протягом років, виконання послуги буріння Київ або ж Київська область важливо довіряти професіоналам. Саме вони зможуть визначити, до якого водоносного горизонту потрібно бурити свердловину, аби замовник отримав те, що очікує.

Важливо! Досить часто бажання замовників заощадити на професіоналізмі та досвіді виконавців бурових робіт призводить до допущення прикрих помилок щодо визначення водоносного горизонту, наприклад, кількості запасів води та її якість. У таких ситуаціях  часто доводиться ліквідовувати вже наявну свердловину та замовляти буріння нової.

Чому важливо вміти правильно визначати водоносний горизонт під час буріння свердловини на воду

Чітке та правильне визначення водоносного горизонту є основою успішного буріння свердловини та гарантією її тривалої подальшої експлуатації. Допущення помилок при визначенні розташування джерела або визначення глибини його залягання може призвести до:

  • недостатніх запасів води у свердловині, що робить неможливим її тривале використання в потрібних обсягах;
  • низької якості води, непридатності її для споживання;
  • постійні перебої в постачанні води з джерела та передчасний знос свердловинного обладнання;
  • повне використання водних ресурсів за короткий проміжок часу, що призводить до необхідності буріння нової свердловини.

Саме через високий ризик виникнення таких проблем варто завчасно враховувати важливість та складність процесів, обираючи лише перевірених професіоналів.

Особливості водоносних горизонтів Київської області, про які варто знати

Обговорюючи питання водоносних горизонтів перед початком буріння свердловини, майстри обов’язково враховують їх специфіку за глибиною залягання, а саме:

  • на глибині до 20 метрів розташовані верхні пласти, запаси яких напряму залежать від погодних умов (наприклад, під час тривалої посухи джерела швидко виснажуються) та зазвичай містять шкідливі домішки типу пестицидів, мінеральних добрив, солей, металів та інших отруйних речовин залежно від особливостей місцевості, де воно знаходиться;
  • водоносні горизонти, що залягають на глибині до 30 метрів, називаються піщаними та можуть постачати господарство водою придатною для пиття і приготування їжі, проте такі джерела часто потребують додаткового очищення від дрібних домішок та решток за допомогою спеціальних фільтрів, такі джерела знаходяться нижче ґрунтових вод і їх запаси не залежать від кліматичних умов, проте на якість рідини може впливати близьке розташування різних промислових підприємств, ферм, сільськогосподарських підприємств, масштабних сміттєзвалищ, інших джерел забруднення;
  • на відстані 30-70 метрів від поверхні розташовані вапнякові водоносні горизонти, захищені від можливого забруднення водонепроникними твердими пластами, проте на стан та якість такої води можуть впливати особливості місцевості щодо наявності покладів корисних копалин, тому рідина може мати підвищений вміст певних солей чи мінералів;
  • свердловини глибиною понад 100 метрів називають артезіанськими, оскільки їх джерела мають прозору та ідеально чисту воду, яка вже пройшла природну фільтрацію через пісок та глину та є придатною для споживання.

Орієнтуючись за такими критеріями, майстри можуть запропонувати клієнту саме той варіант бурових робіт, який би максимально чітко відповідав його потребам та фінансовим можливостям. Якщо для замовника буріння свердловини ціна є серйозним критерієм вибору, можна спробувати самостійно визначити місце розташування підземного джерела. Для цього можна використовувати народні методи типу біолокації (лозохідства) або ж скористатися результатами спостереження за місцевістю (вважається, що водоносні горизонти більше сконцентровані в низинах, яким характерна висока вологість ґрунту). Проте жодний з цих методів не дає необхідної гарантії, що під час буріння в тому чи іншому місці справді буде виявлено потрібне джерело, саме тому бажання заощадити завжди варто співставляти з ризиком допущення помилок та необхідністю виправляти їх надалі.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні