Новини

Головне не запізнитися: коли потрібно збирати моркву, щоб вона зберігалася до наступного врожаю

Зазвичай, терміни збирання врожаю моркви залежать від кліматичних умов, зовнішнього вигляду коренеплоду та сорту.

Сорти у свою чергу поділяються на:

  • ранні – дозрівають через 60-90 днів після сходу;
  • середньостиглі – дозрівають через 100-130 днів після появи сходів;
  • пізньостиглі – дозрівають через 130-150 днів.

Ось саме пізньостиглі і підходять для тривалого зберігання. Така морква може лежати до нового врожаю.

Ранньостиглі сорти прибирають з грядок у червні, вони ідеально підходять для літнього споживання. Середньостиглу моркву викопують у липні-серпні, а пізньостиглу – перед заморозками.

Пізні сорти моркви овочівники рекомендують викопувати тоді, коли температура навколишнього повітря опуститься до позначки близько 5°С. Але постарайтеся це зробити до перших заморозків, бо якщо коренеплоди «прихопить» мороз, то вони почнуть загнивати і про жодне зберігання моркви не може бути й мови.

Також по самій моркві можна визначити, коли її потрібно збирати. Якщо нижнє листя почало жовтіти і сохнути, значить, час збирати врожай.

Як потрібно правильно викопувати моркву?

Що потрібно зробити перед викопуванням коренеплодів, щоб морква довго зберігалася:

  • за 20-30 днів до збирання врожаю потрібно перестати поливати грядки;
  • викопують моркву ввечері в сухий день;
  • з пухкого ґрунту діставати моркву краще руками, а якщо ґрунт на ділянці важкий чи сухий – то вилами;
  • не залишайте бадилля, його потрібно відразу видаляти;
  • після викопування на 1-2 години потрібно залишити коренеплоди на грядці, щоб вони підсохли, якщо на них є бруд, приберіть його руками, для тривалого зберігання моркву краще не мити.

Новое на сайте

  • Новини

Сонце знову готує сюрприз: Землю накриє нова хвиля магнітних збурень

Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.

04/10/2025 21:00
  • Статті

Зворотній осмос чи проточна фільтрація: що вибрати для очищення води?

Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…

04/10/2025 20:39
  • Новини

Східний сніданок на вашій кухні: як приготувати яйця по-турецьки за 20 хвилин

Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.

04/10/2025 19:50
  • Різне

Магніти на кухні небезпечні: зніміть їх з холодильника прямо зараз

Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.

04/10/2025 18:30
  • Новини

Як зберегти врожай буряка і моркви без льоху: три несподівані рішення

Прості способи зберегти моркву й буряк свіжими всю зиму. Де овочі почуватимуться найкраще?

04/10/2025 17:20
  • Новини

Дешеві чи дорогі макарони: як вибрати якісну пасту без переплати

Чим відрізняються макарони за 30 і 90 грн? Шукайте відповідь на упаковці.

04/10/2025 16:10