Харчова сода – надійна помічниця у боротьбі з фітофторозом томатів. Краще встигнути провести профілактику, ніж потім боротися із хворобою. Для цього помідори потрібно обприскувати розчином соди вже за кілька тижнів після висадки розсади у ґрунт. Обробку потрібно проводити кілька разів із інтервалом у 7-10 днів. Такий агроприйом допоможе не тільки запобігти появі фітофторозу на кущах томатів, а й заодно покращити смакові якості плодів, що дозрівають.
Раніше ми розповідали, коли пасинкувати томати для кращого врожаю.
Для приготування розчину слід розчинити 1 чайну ложку соди на десять літрів води.
Для найкращого прилипання можна додати 50 г подрібненого господарського мила. Раз на два тижні обприскуйте цим розчином томати. Якщо хвороба вже проявилась на кущах, то дозу соди потрібно збільшити до 2 чайних ложок на 10 л води. Також сода допомагає впоратися і з борошнистою росою, обприскують помідори не частіше ніж раз на тиждень, протягом 7-10 днів.
Запам’ятайте, для профілактики достатньо 1 чайної ложки на 10 л води, для боротьби із хворобою до 30 г на 10 л води.
Для раннього та рясного плодоношення томатів, а також покращення смакових якостей плодів у 10 л води потрібно розбавити по 2 ст. л. соди та соняшникової олії. Потім додають 1 таблетку аспірину та 20-30 г тертого господарського мила.
Цим розчином томати поливають один раз на 10 днів. Урожай буде шикарним – один кущик приносить 8-10 кг помідорів за сезон.
Але варто не перестаратися з содою, оскільки вона залужує ґрунт, все має бути в міру.
21 серпня в Івано-Франківській, Закарпатті та Чернігівській області очікується невеликий дощ.
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Дуже важливо у дні з магнітними бурями та напередодні…
Навіщо купувати соус, якщо можна приготувати його самому натуральний, ароматний і без консервантів? Ми ділимося…
Вже з вересня українські пенсіонери можуть зіткнутися із важливими змінами. Розповідаємо, кого торкнуться нововведення.
З липня 2025 року всі аптеки, що беруть участь у програмі, зобов'язані укласти договір із…
Навіть досвідчені господині припускаються помилок, через які котлети стають гумовими або розвалюються. Розбираємо головні кулінарні…