Читачка запитує: «Мама страждає на діабет вже 15 років, два роки на інсуліні. Вранці вона їсть половину чайної ложечки меду, хоча я не раз пояснювала, що їй шкідливо вживати ці ласощі. Як ви вважаєте?”
Відповідає лікар-ендокринолог Любов Соколова :
Мед містить фруктозу, яка всмоктується повільніше, ніж звичайний рафінований цукор. Відповідно, рівень глюкози в крові теж підвищуватиметься, хоча не так швидко, але ключове слово тут – ПІДВИЩАТИСЯ».
«Часто лікарі рекомендують обмежувати насолоди, випічку. Чому? – ставить питання читачка.
Відповідає лікар-кардіолог Олександр Яремчук:
Це легкі вуглеводи, які швидко всмоктуються, спричиняють стрибок цукру в крові.
Клітковина – також вуглеводи, але повільні. Для їх перетравлення потрібно багато енергії, тому така їжа буде корисною насамперед тим, хто хоче знизити вагу, піклується про здоров’я серця та судин. А легкі вуглеводи швидко відкладаються в підшкірну клітковину навколо кишечника, особливо якщо людина мало рухається. І викликають збільшення ваги.
Не така страшна жирна їжа, як солодощі, цукерки, білий хліб і здоба, торти та тістечка, а також звичайний цукор. До речі, навіть фруктоза у великих кількостях не принесе користі, тому сидіти на дієті фруктової або налягати на сухофрукти не можна.
Слід їсти і менше меду – максимум одна-дві чайні ложки на день.
Цукор підвищує рівень інсуліну, через це запалюється внутрішня вистилка судинної стінки.
Людство розвивалося багато тисяч років, не знаючи, що таке цукор. І навіть коли він з’явився, люди більше працювали фізично, багато рухалися, а цукор та білий хліб дозволяли собі у свята або зовсім обходилися без них. Зараз все навпаки: на кожному кроці – кіоски з випічкою, солодощами, кавою та чаєм із цукром. У багатьох людей офісний графік роботи, і вони замінюють повноцінний обід перекушуванням. Це не на користь судин та серця.
Порада столітньої людини : «Будьте милими. Я прожив таке довге життя, бо мене оточують люди, які люблять мене».
Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.
Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…
Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.
Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.
Прості способи зберегти моркву й буряк свіжими всю зиму. Де овочі почуватимуться найкраще?
Чим відрізняються макарони за 30 і 90 грн? Шукайте відповідь на упаковці.