Новини

Як уникнути неприємних відчуттів після вживання бобових?

Смачне та недороге джерело білка, мінералів, мікроелементів та вітаміну В1, бобові – це цінний союзник для підтримки здоров’я.

Проте бобові мають одну не дуже приємну властивість – викликати дискомфорт у животі та здуття. Але, виявляється, цей процес поводиться і з позитивного боку. Поліпшується мікрофлора кишечника, зміцнюються імунні захисні властивості, усуваються симптоми алергії, запалення.

Лікар-дієтолог Світлана Фус дала кілька порад, які допомагають уникнути дискомфортного стану.

  1. Готуйте всі сушені бобові, замочивши їх на 18 годин у воді, яку потрібно підкислити соком лимона. Воду після замочування слід вилити. Цей спосіб допоможе знизити вміст у бобових фітинової кислоти, яка уповільнює травлення, на 20-30%.
  2. Людям, котрим бобові – основне джерело білка, краще пророщувати їх перед вживанням. Так можна знизити негативний вплив фітинової кислоти на організм.
  3. Корисно відварювати бобові у два етапи. Спочатку довести до кипіння, проварити п’ять хвилин. Потім цю воду злити і, заливши свіжою водою, доварити до готовності.
  4. Краще не скорочувати час приготування бобових – у недовареному стані вони можуть дратувати систему травлення. Сіль потрібно додавати в кінці варіння, коли бобові розм’якшуються.
  5. Важливо також вживати бобові міру. Організм нормально перенесе 50 г квасолі, гороху або нуту, а ось 150 г можуть спричинити негативну реакцію з боку кишечника.
  6. Не потрібно довго зберігати бобові приготовленими, інакше вони сприятимуть більшому газоутворенню.
  7. Бобові до раціону потрібно вводити поступово. Організм краще сприймає зелену квасолю, червону сочевицю, зелений горошок.
  8. Додавання свіжої зелені до бобових також допоможе запобігти здуттю живота. Листя петрушки, базиліка, кропу, майорану або чебрецю полегшать перетравлення бобових.

Новое на сайте

  • Новини

Деяким пенсіонерам почали надходити дві виплати на місяць: що це за гроші

Частина пенсіонерів уже отримала по 187,50 гривні. Хоча сума невелика, це свідчить про те, що…

22/11/2025 07:33
  • Новини

Холодні батареї: куди телефонувати, щоб дізнатися, чому немає опалення

Попри офіційно оголошений старт опалювального сезону, багато українців продовжують залишатися в холодних квартирах. Часто батареї…

22/11/2025 06:28
  • Новини

На Україну на вихідних насувається потужний циклон: в яких областях чекати снігу

Цими вихідними низка регіонів України опиниться під впливом циклону та атмосферних фронтів: очікується мокрий сніг…

21/11/2025 23:40
  • Новини

Магнітні бурі в суботу, 22 листопада

Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

21/11/2025 23:10
  • Новини

Як оживити виснажену після картоплі грядку: прості й ефективні методи

Досвідчені городники відкрили осінню “секретну зброю” для родючої грядки після картоплі. Обо'язково зробіть це —…

21/11/2025 22:41
  • Новини

Пиріг «Святковий» із сухофруктами: неймовірно смачний рецепт

Цей святковий сирник — ідеальне поєднання повітряної сирної маси, ніжного тіста та ароматних сухофруктів. Обов'язковий…

21/11/2025 21:30