Новини

На їжу йде 40% доходів українців

Індекс споживчих цін у 2021 році зріс на 10%, а це вдвічі більше за показник 2020-го. Вперше за чотири роки річна інфляція досягла двозначної кількості. Економісти вирахували, яку частину свого бюджету українці витрачають на харчування.

В Офісі президента запропонували систему адресної допомоги малозабезпеченим у вигляді продуктових карток. У суспільстві, зокрема, опозиційно налаштованій її частині, ідею сприйняли скептично, проводячи аналогію з талонами на їжу часів СРСР.

За словами радника з економічних питань президента України Олега Устенка, допомога насамперед має отримати найбільш уразливі та незахищені верстви населення.

На його думку, найприйнятнішою моделлю може бути цільова фінансова допомога на кшталт програми «єПідтримка». І хоча варіанти антикризових заходів ще розглядаються, Устенко не виключає введення в системі Дія деяких food stamps – продуктових чеків, як це практикується в США. Втім, зазначає економіст, це буде зроблено лише у разі потреби.

Поки що уряд у ході засідання 12 січня вирішив розширити перелік продуктів, що підпадають під державне регулювання. Тепер граничний рівень торгової надбавки не може перевищувати 10% для таких товарів:

  • гречана крупа;
  • цукровий пісок;
  • пшеничне борошно вищого гатунку;
  • макаронні вироби українського виробництва (вермішель із борошна найвищого гатунку);
  • пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці);
  • соняшникова олія;
  • курячі яйця категорії С1;
  • птах (куряча тушка);
  • вершкове масло жирністю 72,5%.

Втім, адресна допомога ефективніша, ніж загальне регулювання. Власне, через це й розглядається варіант із «продуктовими чеками».

Яскравим прикладом адресної допомоги є субсидія на оплату житлово-комунальних послуг. Сьогодні в Україні понад 2,6 млн. домогосподарств отримують субсидію. Тому вже зараз можна зробити висновок, що «продуктових чеках» потребують мільйони людей. Не забуватимемо, що, за даними Держстату, 40% доходів українці витрачають саме на їжу.

«В Україні підвищення цін на 5-10% для малозабезпечених громадян є вкрай чутливим. Адже грошові витрати на продукти домогосподарств становлять близько 45%. У домогосподарствах із доходом до 5 тис. грн. цей показник перевищує 50%. Істотна продуктова інфляція та зростання цін на енергоносії можуть призвести до погіршення добробуту значної частини населення.

Тому, на мою думку, запровадження програми «продуктових чеків» зараз є актуальним. Крім того, це може стимулювати зростання ВВП в Україні, підштовхуючи агровиробників до зростання виробництва та збільшення реалізації продукції на внутрішньому ринку», – прокоментувала Finance.ua Олена Баженова – професор економічного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Джерело: Finance.ua

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Кекси можуть бути не тільки солодкими: приготуйте ситні яєчні кекси із зеленню

Кекси - це не тільки звичний солодкий десерт. На основі яєць можна готувати дуже смачні,…

21/05/2025 18:19
  • Новини

“Дія” стає платною: які послуги і для кого коштуватимуть гроші вже з червня

З 1 червня у "Дії" з'являться платні функції: "Дія" починає монетизувати послуги

21/05/2025 17:40
  • Новини

В Україні почали перевіряти оголошення про роботу: хто постраждає

Фахівці перевіряють вакансії, розміщені роботодавцями та кадровими агентствами.

21/05/2025 16:25
  • Новини

Чому в’януть і жовтіють помідори – ось чим треба полити рослини

Розсада добре прижилася, але з настанням спеки, незважаючи на поливи, кущики починають в'янути, а листя…

21/05/2025 15:18
  • Новини

Кекс «П’ятихвилинка»: готуємо ідеальний десерт за мінімум часу

Порадуйте своїх рідних і гостей неймовірно ніжним десертом, який готується за лічені хвилини без особливих…

21/05/2025 14:35
  • Статті

5 речей, які ти не знала про історію жіночих кедів

За своє століття існування кеди перетворилися із суто функціонального спортивного взуття на культурний феномен, що…

21/05/2025 13:57