Новини

7 січня: Різдво Христове

Історія свята

У християнській церкві у II-IV століттях окреме свято Різдва не відзначалося. Було свято Богоявлення, що відзначалося 6 січня і було пов’язане з Хрещенням Господнім, а водночас присвячувалося і всім подіям Різдва. У IV столітті Різдво було виділене в окреме свято – 25 грудня. На теренах колишньої Російської імперії, зокрема і в Україні, після переходу 1918 року з юліанського на григоріанський календар православна церква почала відзначати свято 7 січня (тобто 25 грудня за старим стилем).

Традиції та обряди на Різдво

Різдвяний період починається з сорокаденного посту, який триває з 28 листопада до 6 січня. У цей час прийнято утримуватися від м’ясної їжі, читати молитви та проявляти милосердя.

Святкування Різдва розпочинається увечері 6 січня. З вечора 6-го, а в деяких монастирях уночі з 6-го на 7-ме, служиться всенощна відправа, а вранці 7-го Різдвяна літургія. За урочистий стіл люди сідають лише після сходження на небі першої зірки, що символізує Віфлеємську зірку. Служби під керівництвом головних осіб духовенства транслюються національним телебаченням.

Увечері 6 січня хрещеники носять своїм хрещеним батькам вечерю – кутю. У відповідь хрещені батьки дають їм ласощі, гроші, іграшки.

Збереглися і традиції колядування у ніч під Різдво. Хлопці та дівчата вбираються в народні костюми, ходять по дворах і домівках і співають колядки – обрядові пісні, які прославляють Христа, вшановують господарів дому і містять побажання родючості та здоров’я. Господарі щедро обдаровують їх грошима та ласощами. Головний атрибут колядників – зірка. Її виготовляють із кольорового паперу та стрічок, у центрі розміщують образ Божої Матері.

7 січня люди ходять у гості до друзів, родичів та вітають їх зі святом.

Різдвяна вечеря

Увечері 6 січня, на Святвечір, господині ставлять на святковий стіл 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів. Головною стравою є кутя, яку варять із цільних зерен рису або пшениці. До неї додають мед, горіхи, родзинки, курагу, мак. Традиційні різдвяні страви – запечена риба, овочеві салати, рагу, соління, голубці з грибами, пироги з овочевими та солодкими начинками, пиріжки. Головний напій на святковому столі – узвар або компот із сухофруктів та шипшини.

Люди, які дотримувалися сорокаденного посту, розпочинають розговіння вранці 7 січня. На столах з’являються м’ясні страви. Гостям наливають вино.

 

Прикмети на Різдво

  • Якщо 7 січня тепло, то весна буде пізньою та холодною.
  • Якщо вночі на Різдво на небі багато зірок, то рік буде врожайним.
  • На різдвяному столі має бути 12 страв. За вечерею слід залишати чисту тарілку та приладдя для померлих родичів.
  • Знайти якусь річ на Різдво – до статку та матеріального добробуту в році, втратити – до збитків.

Раніше опубліковано: 6 січня: церковні православні свята

Джерело: my-calend

Новое на сайте

  • Новини

Таємниці звільнення при виході на пенсію: що дозволяє закон і чого не знають працівники

При виході на пенсію працівники можуть скористатися особливими умовами звільнення. Як це працює і на…

15/09/2025 06:41
  • Новини

Податкова почала надсилати попередження про опис майна власникам квартир

Деякі власники житлової нерухомості почали отримувати від податкової листи з попередженням про опис майна.

15/09/2025 05:25
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 15 вересня: з чого розпочнеться новий тиждень

У понеділок, 15 вересня, буде мінлива хмарність у більшості областей України. На заході очікуються дощі.

14/09/2025 23:24
  • Новини

Чи їхати на рибалку цього тижня: що кажуть знаючі люди

Вересень вважається "золотим" місяцем для риболовлі, але навіть у цей час бувають періоди повного затишшя.…

14/09/2025 21:48
  • Новини

Гороскоп з 15 по 21 вересня: тиждень змін – від пристрасних спілок до затемнення, що очищає.

Тиждень починається з натхнення та пристрасті, а закінчується точкою неповернення. Сонячне затемнення 21 вересня завершує…

14/09/2025 19:41