Нове дослідження, опубліковане в науковому журналі Journal of Affective Disorders, показало, що люди, які вживають гриби, можуть мати нижчий ризик розвитку депресії, пише psu.edu.
Для дослідження вчені з Університету штату Пенсільванія використовували дані про раціон харчування (зокрема, для оцінки частоти вживання грибів) та психічне здоров’я, зібрані у більш ніж 24 000 дорослих американців у період з 2005 по 2016 рік.
Оскільки гриби містять безліч біологічно активних сполук, які можуть бути пов’язані зі зменшенням тривожності, включаючи B12, фактор росту нервів, антиоксиданти та протизапальні речовини, дослідники припустили, що споживання грибів пов’язане з нижчим ризиком депресії.
«Гриби є найвищим дієтичним джерелом амінокислоти ерготіонеїну – протизапальної речовини, яка не може бути синтезована людиною», – сказав провідний дослідник Джібріл Ба.
«Високий рівень цієї речовини може знизити ризик окисного стресу, що також може зменшити симптоми депресії», – зазначив він.
Середній вік учасників дослідження становив 45 років. Дослідники відзначили значний зв’язок між споживанням грибів та нижчою ймовірністю депресії після врахування соціально-демографічних характеристик, основних факторів ризику, самозвітних захворювань, ліків та інших дієтичних факторів.
Однак дослідження показало, що немає явної додаткової користі при вживанні грибів у надто великій кількості.
Дослідники також зазначили, що дані, використані для дослідження, не містили подробиць щодо видів грибів, які краще всього споживати.
Читайте також:
Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.
Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…
Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.
Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.
Прості способи зберегти моркву й буряк свіжими всю зиму. Де овочі почуватимуться найкраще?
Чим відрізняються макарони за 30 і 90 грн? Шукайте відповідь на упаковці.