У народі свято назвали “Аврамій Овчар”, “Анастасія Овечниця”.
Наші предки вірили, що свята Анастасія допомагає в роботі з вовняною пряжею, дбає про баранів і овець, а також про вівчарів, про тих, хто з вовни пряде вовняні нитки, валяє валянки, шиє теплий одяг, виробляє сукно тощо.
11 листопада у південних регіонах України закінчували стригти овець. Ще цього дня вирушали до церкви, щоби помолитися покровительці вівчарів – святій Анастасії. Вівчарів цього дня частували гостинцями, бажали їм міцного здоров’я та довгого життя.
Жінки цього дня пекли смачні пироги та частували ними пастухів. Вірили, що завдяки цьому вони краще стежитимуть за стадом.
Найголовнішим частуванням цього дня був овечий або козячий сир. Без нього святковий стіл вважався бідним.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, пам’ять яких святих вшановують 9 листопада.
Якщо хочеться здивувати гостей, але не відмовлятися від класики, рожева млинцева «Шуба» — ідеальний варіант.
Експерти прогнозують ймовірне затоплення кількох українських міст. Про які населені пункти йдеться та з чим…
Частині внутрішньо переміщених осіб доступна нова грошова допомога в розмірі 2000 гривень. Яким критеріям треба…
Пенсійний фонд України надає можливість пройти відеоідентифікацію пенсіонерам онлайн без необхідності відвідувати відділення особисто. Як…
Надійний та ефективний генератор — відмінне джерело живлення для дому та офісу у разі частого…
Мережу облетіла новина про зниження тарифу на газ, і багато хто вже готується радіти дешевшому…