Вертута з картоплею
Інгредієнти:
борошно – 400 грамів, вода (в міру тепла) – 200 мілілітрів, олія – 3-4 столові ложки, сіль – 0,5 чайної ложки.
картопля – 800 грамів, ріпчаста цибуля – 2 середні головки, сіль та перець, різні духмяні спеції – за смаком.
часник, зелень (можна суху) та олія.
Вийде дві вертути.
Приготування:
- Чистимо картоплю, нарізаємо і ставимо варитися, як на пюре. Поки картопля вариться, замішуємо тісто: в борошно додаємо сіль, воду, олію і добре вимішуємо, щоб не прилипало до рук, але залишалося м’яким.
- ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: тісту обов’язково треба відпочити десь хвилин 30 в целофановому пакеті або у харчовій плівці.
- Тим часом чистимо, дрібно ріжемо та смажимо цибулю і залишаємо охолоджуватися на пательні. За п’ять хвилин до того, як картоплю треба зливати, додаємо сіль за смаком, зливаємо воду і робимо пюре.
- Щоб вертута була смачною, треба в картоплю додати трохи води, в якій вона варилася, але пюре не повинно бути рідким. Після чого додаємо до картоплі смажену цибулю. Начинка готова.
- Беремося за тісто. Розділяємо його на дві частини. Розкочуємо тонесенько одну частину, акуратно викладаємо картоплю поверх тіста по всій площі, але так, щоб залишилося по краях 1-2 сантиметри без картоплі. Акуратно скатуємо вертуту, закриваємо кінці та відправляємо на дуже гарячу пательню, де вже є олія, щоб все відразу зашипіло.
- Смажимо вертуту під кришкою на маленькому вогні з двох боків до золотистого кольору. Перевертаємо за допомогою кришки від пательні або великої тарілки. Якщо перевертати декілька разів, вертута буде смачніша: у середину більше потрапить пари.
- Так робимо дві вертути.
- ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: смажити на пательні, де готували цибулю, – не можна, бо все буде пригорати, це зіпсує смак вертути.
- Поки вертута смажиться, робимо соус. Нарубаємо зелень, часник та змішуємо з олією.
- Щойно зняли з пательні вертуту, змазуємо соусом. І залишаємо охолонути. Потім нарізаємо на порційні шматочки. Смачного!
Приготуйте також: