Вівторок, 7 Січня, 2025
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯкі страви можна приготувати з квасолі: старовинні українські рецепти - голубці...

Які страви можна приготувати з квасолі: старовинні українські рецепти – голубці та сичики

Этот материал также доступен на русском языке
Бобові по праву займають одне з основних місць у переліку продуктів харчування у багатьох країнах світу вже багато століть.  У давнину бобові за поживністю прирівнювали з хлібом.

Найпопулярнішими видами бобових вважаються квасоля та горох, і в українській національній кухні вони широко застосовуються. Два рецепти допоможуть вам урізноманітнити домашнє меню корисними та дуже поживними стравами.

Карпатські голубці з дерунами та квасолею

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна – 1 середній качан,
  • картопля – 1 кг,
  • цибуля – 3 шт.,
  • квасоля варена – 1,5 склянки,
  • томатна паста – 2 столові ложки,
  • паприка, олія, сіль, перець – за смаком.

Приготування

  1.  Заздалегідь замочити і відварити квасолю.
  2.  Вирізати качан і відпарити капусту.
  3.  Дрібно нарізану цибулину обсмажити на олії.
  4.  Прогріти разом із цибулею відварену квасолю. Посолити, поперчити, потім розім’яти квасолю до однорідної маси.
  5.  Натерти картоплю і дві цибулини на дрібній тертці, посолити, поперчити суміш.
  6.  Розігріти сковороду з олією і столовою ложкою викладати картопляну масу. Обсмажувати деруни з обох боків.
  7.  На кожен дерун викласти чайну ложку квасоляної начинки. Капустяний лист скрутити кульочком і вкласти в нього дерун з начинкою. Верхню частину «кульочка» заправити всередину.
  8.  Укласти голубці в сотейник, кожен пласт трохи посолити і приправити паприкою.
  9.  Залити голубці теплою кип’яченою водою, не доходячи до верхнього шару приблизно на 1,5 сантиметра.
  10.  Готувати в духовці 1 час при 180 градусах.
  11.  Вийняти з духовки і залити томатним соусом (розвести пасту склянкою води). Запікати ще 20 хвилин при температурі 160 градусів.

Можна обійтися без духовки, тушкувати на плиті, як завжди.

Яку ще страву приготувати із квасолі?

Під час посту приготуйте сичики — традиційну українську страву із квасолі.

Візьміть

  • 500 г квасолі,
  • одну цибулину,
  • 3 столові ложки олії,
  • 2 зубчики часнику.

Відваріть квасолю та зробіть з неї пюре.

Підсмажте на сковороді нарізану цибулю і додайте до квасолі, добре перемішайте.

Гарячу олію окремо додайте до видавленого часнику, посоліть, перемішайте. Це готова заливка на сичики.

З квасолевого пюре руками сформуйте кульки, викладіть їх на тарілку, зверху полийте часниковою заливкою.

Подавайте сичики з маринованими огірками.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні