Здорове харчування людей похилого віку будується на тих самих правилах, що і молодших. Проте має свої особливості. Вони пов’язані зі станом здоров’я. Адже з віком в людини розвивається ряд хвороб, частина з них стає хронічними.
Раніше ми розповідали, чи можна пенсіонерам сало.
Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб рекомендує надавати перевагу тушкованим, вареним стравам, а також вегетаріанським супам. Варто скоротити споживання смажених, дуже жирних і гострих страв. До перевантаження травних залоз можуть призвести маринади та соуси з великою кількістю спецій.
Не нехтуйте етапом декорування страв. Адже зовнішній вигляд і аромат дуже важливі для активного виділення травних соків. У похилому віці з цим можуть виникати проблеми, відтак їжа засвоюється гірше.
Що не можна їсти на вечерю у похилому віці
Уникайте молочних продуктів перед сном. Вони можуть пригнічувати роботу шлункових залоз. Також фахівці центру контролю та профілактики хвороб радять виключити їжу з м’яса та з великою кількістю солі. Це негативно впливатиме на серцево-судинну та дихальну системи вночі. Є ризик підвищення артеріального тиску та утворення набряків.
Антисклеротичний раціон
Харчування людей похилого віку повинне обмежувати кількість продуктів, що містять холестерин. Тому уникайте субпродуктів і зменшіть кількість вживання яєчних жовтків. Легкозасвоювані вуглеводи шкідливі у будь-якому віці, тому не захоплюйтеся кондитерськими виробами, вареннями та іншими стравами з додаванням цукру. Те саме стосується також солі.
Натомість для профілактики та зменшення проявів атеросклерозу включайте в раціон продукти, багаті на клітковину: житній хліб з висівками, сухарі, нездобне печиво. Їжте достатньо вітамінів, обирайте якісну рослинну олію. Серед м’ясних продуктів підходять нежирні види баранини, яловичини, індички, свинини. Готуйте їх на пару або запікайте. Риба також повинна бути нежирною. Один раз на тиждень варто їсти оселедець.
Які продукти корисні у літньому віці
Важливе місце в раціоні повинні займати страви з овочів та зелені: свіжі салати з олією, тушковані та відварені овочі. Будьте обережні зі споживанням бобів, квасолі, грибів, гороху, шпинату – їх можна їсти у невеликій кількості.
Серед молочної продукції обирайте нежирні сорти твердих сирів, кисломолочний сир та страви з нього, йогурт, кефір, ацидофілін.
Читайте також: