Як перевірити продукт та яку олію обрати для різних цілей, розповів Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1.
Рафінована або нерафінована олія – у чому різниця
Рафінована соняшникова олія – продукт, що пройшов глибоке очищення. З плюсів – він позбавився всіх забруднень. З мінусів – він також залишився без більшості корисних речовин.
Рафіновану олію легко відрізнити за світлим кольором, майже відсутнім ароматом і смаком. Тому воно відмінно підходить для смаження. Тим більше, що має високу температуру димлення – 230°C. Однак вітамінів та корисних елементів там майже немає.
Читайте також: В Україні заборонили пальмову олію в дитячому харчуванні та молочних продуктах: що зміниться?
Нерафінована олія багата за складом, темніша за кольори, має насичений смак і аромат. Вона корисна для заправки салатів. Але для смаження не підходить, адже має значно нижчу температуру димлення – 107°C. При цьому також гине більшість корисних речовин.
Як вибрати якісну олію: тест від Костянтина Грубича
Костянтин Грубич закликає читати етикетку. На ній має бути зазначено ДСТУ 4492:2005. Це свідчить про те, що олія відповідає стандартам якості.
Олія повинна бути прозорою і не містити сторонніх домішок. Щоб перевірити, чи немає у продукті води, експерт радить провести простий тест. Достатньо до невеликої кількості олії додати кухонної солі. Якщо сіль розчиниться, це означає, що є вода. У якісному маслі сіль осяде на дно посудини.
Як зберігати олію
За словами Костянтина Грубича, найкраще зберігається соняшникова олія у темній скляній тарі. На жаль, у продажу така зустрічається рідко, і ціна її буде значно вищою. Тому, якщо купуєте продукт у пластиковій тарі, не робіть великих запасів. Адже в ній згодом олія може зіпсуватися.
Читайте також: Експерти назвали олію, яку не можна використовувати для смаження – це дуже шкідливо для здоров’я
Для нетривалого зберігання вибирайте темні прохолодні приміщення, у які не потрапляють прямі сонячні промені. Максимальний термін зберігання три місяці.
Джерело: ТСН